Tudor Mardei / NewsMaker

Popșoi, despre noul ambasador rus la Chișinău: „Oare ne imaginam noi că o să ne trimită pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”

Instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov, care va prelua funcția de ambasador rus la Chișinău, și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova. Declarația a fost făcută ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, în cadrul ediției din 11 septembrie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Diplomatul a mai menționat că autoritățile nu au respins candidatura lui Ozerov, în pofida retoricii sale discutabile, din cauza riscului unei „opțiuni mult mai proaste” și dăunării misiunii diplomatice moldovenești din Rusia, de care au nevoie cetățenii noștri din această țară. 

Moderatorul emisiunii, Alexandru Cozer, a invocat câteva date din biografia lui Oleg Ozerov, mai cu seamnă, declarații despre superioritatea etniei ruse și atacuri verbale la adresa instituțiilor internaționale. În acest context, l-a întrebat pe Mihai Popșoi a fost întrebat dacă autoritățile nu văd o problemă când o asemenea persoană este trimisă la Chișinău în calitate de ambasador.

Noi am mai avut, nu atât de demult, un ambasador foarte vocal la Chișinău. Este adevărat, ambasadorul care pleacă acum (Oleg Vasnețov – n. r.) nu a fost atât de vocal, comparativ cu predecesorul său, care a fost apoi la București. Nu este nimic nou, această retorică este cunoscută. Oare ne imaginam noi că o să ne trimită în calitate de ambasador pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”, a răspuns ministrul.

Moderatorul a remarcat, în contextul activității controversate a lui Oleg Ozerov, că autoritățile de la Chișinău ar fi putut să respingă candidatura acestuia în calitate de ambasador ruse în Republica Moldova. În replică, Mihai Popșoi a declarat că acest lucru ar implica riscul unei „opțiuni mult mai proaste”.

După ce jurnalistul a remarcat și ulterior că Chișinăul ar putea refuza candidaturile controversate propuse de Moscova, ministrul de Externe a justificat că acest lucru ar putea „pune la bătaie” misiunea diplomatică a țării noastre din Rusia.

Dvs. aveți o poziție mult mai confortabilă pentru că nu aveți responsabilitatea coordonării politicii externe a Republicii Moldova. Și nu aveți responsabilitatea miilor de cetățeni ai Republicii Moldova din Federația Rusă, care au nevoie de o ambasadă funcțională acolo, care au nevoie de prestarea serviciilor consulare zi de zi. De aceea, desigur, este mult mai ușor în postura dvs. să faceți asemenea declarații. Eu sunt constrâns de responsabilitățile pe care le am, de respectarea drepturilor cetățenilor noștri din Federația Rusă, ca și oriunde în altă parte”, a menționat el.

Mihai Popșoi a adăugat că Oleg Ozerov a fost verificat de instituțiile abilitate ale statului, nefiind găsite informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova.

Dacă se adeveresc careva activități în detrimentul Republicii Moldova și declarații care fac incompatibilă numirea sa în calitate de ambasador, cu siguranță, putem reveni. Dar la moment, asemenea declarații nu au fost găsite. (…) Evaluările care au fost făcute de instituțiile abilitate câteva luni nu au găsit informații care să afecteze în mod direct Republica Moldova”, a spus diplomatul.

Totodată, ministrul de Externe a declarat că ambasada Federației Ruse în Republica Moldova va acționa „în strictă conformitate” cu Convenția de la Viena. „Și când vor exista abateri, dacă acestea vor exista, vor fi sancționate dur, așa cum acest lucru s-a întâmplat și cum au dovedit în fapte, în ultimii câțiva ani”.

Precizăm că, pe 10 septembrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care l-a desemnat în calitate de ambasador în Republica Moldova pe Oleg Ozerov.

Ozerov este diplomat de meserie, activând la Ministerul rus al Afacerilor Externe din anul 1981. În perioada 2001-2005 a fost consilier superior, șef al Secției pentru reglementarea în Orientul Mijlociu din cadrul Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al MAE-ului Federației Ruse, iar din 2005 până în 2010 – director adjunct al departamentului. Între 2010 și 2017, Ozerov a activat în calitate de ambasador al Rusiei în Arabia Saudită, iar în septembrie 2011 a devenit și reprezentant permanent al Federației Ruse la Organizația Cooperării Islamice. Din 2017 până în 2020 a fost director adjunct al Departamentului Africa al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Iar din 18 mai 2020, a condus secretariatul Forumului de parteneriat Rusia-Africa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker.md/ Tudor Marde

NM Espresso: Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic, mitinguri false înainte de summitul Moldova-UE, Moldova discută un videoclip rap

Invitații false la miting

Partidul de guvernământ PAS a anunțat că unii cetățeni ai Moldovei au primit apeluri telefonice automate cu propunerea de a participa contra cost la un miting de susținere a summitului Moldova—UE în fața sediului partidului. PAS a declarat că nu are nicio legătură cu aceste apeluri și a presupus că în spatele lor s-ar afla reprezentanți ai fostului Partid «Șor».

Reamintim că summitul Moldova—UE va avea loc pe 4 iulie.


Fermierii amenință cu proteste reale

Asociația «Forța Fermierilor» este din nou nemulțumită: agricultorii au cerut guvernului să renunțe la planul de a lichida Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Organizația a publicat o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Președinției și Guvernului Republicii Moldova, în care acuză executivul de intenția deliberată de a distruge sectorul agricol. Și au amenințat cu proteste.


Procurorii pleacă singuri

Comisia de vetting a început evaluarea activității procurorilor: li s-a cerut să prezinte declarații de avere pentru ultimii cinci ani, lista rudelor angajate în sistemul judecătoresc, în procuratură sau în alte structuri de stat, precum și un formular privind etica profesională.

După primirea acestei solicitări, 15 procurori din PCCOCS și doi din Procuratura Generală și-au depus cererile de demisie. Ceilalți 73 de procurori au fost mai curajoși și au prezentat toate documentele necesare în termenul stabilit.


Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic

Deputata Reghina Apostolova a câștigat neașteptat un proces împotriva Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ea a considerat ilegală decizia prin care i s-a retras pașaportul diplomatic. Acum, instituția va fi obligată să i-l restituie. Totuși, această decizie poate fi contestată în Curtea de Apel.

Reamintim că Apostolova este în continuare deputată până la finalul mandatului actualului Parlament. Ea a fost aleasă pe listele Partidului «Șor», între timp lichidat. În prezent, figurează ca deputat independent.


Vlah forțează accesul spre Recean

Între timp, partidul «Inima Moldovei», condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a organizat pe 2 iulie un protest în fața clădirii Guvernului. Participanții la manifestație au criticat activitatea cabinetului condus de premierul Dorin Recean.

Aceștia au încercat chiar să intre în clădire, scandând «Recean, ieși afară» și «Deschideți ușa», dar au fost opriți de pază. Irina Vlah, care a condus protestul, a acuzat guvernul pentru scumpirea alimentelor și pentru favorizează importurilor în detrimentul producătorilor locali.


Nu toți îi așteaptă cu bucurie pe rapperii ruși

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a atins scopul: rapperii ruși Basta și Macan au ajuns la Chișinău pentru a susține un concert. Autoritățile nu le-au interzis intrarea în țară. Organizația civică «Stop Russian Aggression», care ceruse să le fie interzisă intrarea în Moldova, a numit această zi «o rușine pentru Moldova».

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a reacționat pragmatic la acuzații: este vorba de «libertatea activității economice».

Scurt pe doi despre rap, de această dată moldovenesc: pe rețelele sociale continuă să se discute videoclipul Irinei Vlah, lidera Partidului «Inima Moldovei», în care, în stil rap, cheamă PAS să plece de la guvernare. Videoclipul a devenit cu adevărat viral.


Se va deschide oare podul?

La Chișinău a fost redeschis parțial podul de pe strada Mihai Viteazul: reparația capitală durează de trei ani, iar traficul a fost reluat doar pe patru din cele șase benzi. NewsMaker explică cât va costa podul mult așteptat, cum primăria capitalei a tot amânat termenele și dacă șoferii au sau nu motive să se bucure.


Pe scurt


Agenda zilei, 3 iulie:

  • 9:00 — continuă la Judecătoria sectorului Buiucani procesul în dosarul bașcanei Găgăuziei, Eugenia Guțul: instanța e tot mai aproape de pronunțarea sentinței;
  • 10:00 — Consiliul Municipal Chișinău se reunește în ședință extraordinară: pe ordinea de zi — bugetul municipal pentru 2025, încă neaprobat;
  • 11:00 — IMAS prezintă rezultatele sondajului «Barometrul socio-politic — iulie 2025»;
  • 11:00 — Parlamentul se reunește în ședință ordinară;
  • 13:00 — Guvernul lansează noul produs financiar «Casa Verde».
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: