„Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”. Stoianoglo a acuzat-o pe Maia Sandu că a cerut atragerea la răspundere penală a lui Dodon, Grecianîi și Voronin
Full Article 4 minutes read

„Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”. Stoianoglo a acuzat-o pe Maia Sandu că a cerut atragerea la răspundere penală a lui Dodon, Grecianîi și Voronin

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a acuzat-o pe președinta țării Maia Sandu de imixtiune în activitatea Procuraturii. În cadrul unei conferințe de presă din 19 august, acesta a amintit că instituția pe care o conduce este independentă și se supune doar legii și deciziilor judecătorești. Stoianoglo a declarat că Sandu ar fi încălcat principiile de separare a puterilor în stat și a solicitat procurorilor să inițieze un dosar în acest sens. De asemenea, Procuratura Generală va sesiza Comisia de la Veneția și alte foruri internaționale, solicitându-le punctul de vedere cu privire la modificările promovate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la Legea cu privire la Procuratură. 

„În primul rând, aș vrea să reamintesc că în Republica Moldova, la fel ca și în oricare stat care pretinde a fi democratic, puterile legislativă, executivă și cea judecătorească sunt separate însă colaborează de pe poziții de egalitate și în condiții de loialitate pentru realizarea prerogativelor, fără a se atenta la independența și imparțialitatea unei alteia. Subliniez că, potrivit Constituției Republicii Moldova, Procuratura este o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești și se supune doar Legii”, și-a început discursul Stoianoglo.

Stoianoglo spus că Maia Sandu ar fi cerut Procuraturii să inițieze dosare penale pe numele lui Igor Dodon, Zinaida Grecianîi și Vladimir Voronin. S-ar fi întîmplat în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate.

„Președintele statului a prezentat o listă de persoane, inclusiv reprezentanți ai actualei opoziții, cerându-ne insistent să-i tragem la răspundere penală. Pentru ca societatea să înțeleagă mai bine despre ce este vorba, îndemnăm Președinția să publice nu doar deciziile Consiliului Suprem de Securitate, inclusiv din 10 august, ci și anexele cu numele celor pe care guvernarea îi vrea cu dosare penale. Îndemnăm să fie publicate și stenogramele ședințelor, or, secrete ale anchetelor procurorii nu au prezentat”, a subliniat șeful Procuraturii Generale.

„Nu au fost prezentate argumente, doar reproșuri – de ce nu au fost pornite până acum dosare penale”, a adăugat ulterior Stoianoglo.

Stoianoglo a menționat că, timp de 8 luni, președinta țării nu s-ar fi interesat despre starea lucrurilor din Procuratură, despre problemele cu care se confruntăm sau cum ar putea să ajute pentru a redresa situația.

„Toată colaborarea și interesul Domniei sale s-a rezumat la problema anchetării unor persoane și la dosare individuale. Exact după acest scenariu se derulau și ședințele Consiliului Suprem de Securitate, care se convocau strict pentru ca Procurorul General să fie ”raportor de serviciu” pe dosare sensibile și spețe individuale. Tentativele mele de a explica faptul că examinarea unor dosare penale nu intră în competența CSS și că acest lucru reprezintă o ingerință în activitatea de urmărire penală, lucru interzis prin lege, au fost brutal combătute prin unicul argument: incompetență și lipsă de eficiență din partea Procuraturii. Apogeul colaborării noastre a fost atins la ultima ședință a CSS, organizată peste noapte, la care au fost invitați și conducătorii procuraturilor specializate. În toată cariera mea de procuror, cred că este pentru prima dată când un șef de stat cheamă șefii procuraturilor specializate la raport. Și-a permis-o cred doar Plahotniuc”, a declarat procurorul șef.

Procurorul șef a declarat că nu intenționează să demisioneze. Acesta a criticat legile promovate de majoritatea parlamentară cu privire la Procuratură și a anunțat că se va adresa Comisiei de la Veneția, Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Consiliului Europei, Asociației Internaționale a Procurorilor și corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, solicitându-le punctul de vedere în contextul modificărilor adoptate.

Discursul integral susținut de Stoianoglo îl găsiți AICI.

Am solicitat un comentariu din partea Președinției cu privire la acuzațiile aduse șefei statului de către procurorul general, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: