„Stoianoglo a trecut o linie roşie”. Ministrul Justiției a comentat acuzațiile lansate de procurorul general
Full Article 3 minutes read

„Stoianoglo a trecut o linie roşie”. Ministrul Justiției a comentat acuzațiile lansate de procurorul general

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că procurorul general Alexandr Stoianoglo „a trecut o linie roșie”, fâncând uz de funcția de pe care o deține, pentru a încălca dreptul la viața privată. Potrivit lui Litvinenco, aceste acțiuni reprezintă „un caz de corupție și trafic de influență”. Prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, șeful Ministerului Justiției a anunțat că acțiunile lui Stoianoglo „sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare, dar poate și mai mult”.

Sergiu Litvinenco a calificat drept „penibilă” ieșirea lui Alexandr Stoianoglo în conferința din 4 octombrie.

„În primul rând, Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu şi acesta este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat. Or, încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al individului care încă mai deţine funcția de Procuror General. În al doilea rând, Stoianoglo a confirmat indirect că așa numitul concurs pentru selectarea sa ca Procuror General a fost trucat. Despre faptul că el va fi ”alesul” se știa înainte de începerea acestuia”, a menționat ministrul Justiției.

Potrivit oficialului, cel mai grav este faptul că Alexandr Stoianoglo a menționat că Veaceslav Platon a fost consultat de conducerea Procuraturii în dosarul „frauda bancară”.

„Asta e cel mai grav – Stoianoglo a recunoscut că a beneficiat de favoruri din partea lui Platon, prin faptul că i-a solicitat ”ajutorul”. Vorbim de o „favoare” oferită de un inculpat unui procuror general! Nu doar bunul simţ (se vede clar că Stoianoglo nu-l mai are), dar chiar Legea nu admite așa ceva decât în cadrul unor mecanisme procedurale (martor, expert etc.). Toate acestea sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare. Dar poate și mai mult. Şi vom demara cât de curând acţiunile necesare”, a menționat Litvinenco.

Amintim că, potrivit modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, care au intrat în vigoare pe 3 septembrie, procurorul general poate fi demis în urma unei evaluări a activității acestuia.

Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general a anunțat că a intrat în posesia unor discuții purtate de ex-procurorul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, potrivit cărora, acesta ar fi avut legături cu politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți ”independenți”, dar și reprezentanți ai mass-media, precum și cu ex-ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko. Informațiile au fost preluate dintr-un telefon deținut de Viorel Morari.

Întrebat de jurnaliști despre legătura sa cu Veaceslav Platon, Stoianoglo a răspuns: „Nu l-am văzut pe Platon din 2009 și nici atunci nu am avut nicio relație. Pentru prima oară l-am revăzut aici, la Procuratura Generală, când a fost audiat în dosarul „furtul miliardului”. (…) Niciodată nu am comunicat. Am avut, în 2020, la sfârșitul anului 2-3 întâlniri, l-am rugat să acorde ajutor în investigarea furtului miliardului. L-am primit oficial, în această clădire, cu respectarea tuturor procedurilor”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: