коллаж NM

„Stoianoglo a trecut o linie roşie”. Ministrul Justiției a comentat acuzațiile lansate de procurorul general

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că procurorul general Alexandr Stoianoglo „a trecut o linie roșie”, fâncând uz de funcția de pe care o deține, pentru a încălca dreptul la viața privată. Potrivit lui Litvinenco, aceste acțiuni reprezintă „un caz de corupție și trafic de influență”. Prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, șeful Ministerului Justiției a anunțat că acțiunile lui Stoianoglo „sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare, dar poate și mai mult”.

Sergiu Litvinenco a calificat drept „penibilă” ieșirea lui Alexandr Stoianoglo în conferința din 4 octombrie.

„În primul rând, Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu şi acesta este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat. Or, încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al individului care încă mai deţine funcția de Procuror General. În al doilea rând, Stoianoglo a confirmat indirect că așa numitul concurs pentru selectarea sa ca Procuror General a fost trucat. Despre faptul că el va fi ”alesul” se știa înainte de începerea acestuia”, a menționat ministrul Justiției.

Potrivit oficialului, cel mai grav este faptul că Alexandr Stoianoglo a menționat că Veaceslav Platon a fost consultat de conducerea Procuraturii în dosarul „frauda bancară”.

„Asta e cel mai grav – Stoianoglo a recunoscut că a beneficiat de favoruri din partea lui Platon, prin faptul că i-a solicitat ”ajutorul”. Vorbim de o „favoare” oferită de un inculpat unui procuror general! Nu doar bunul simţ (se vede clar că Stoianoglo nu-l mai are), dar chiar Legea nu admite așa ceva decât în cadrul unor mecanisme procedurale (martor, expert etc.). Toate acestea sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare. Dar poate și mai mult. Şi vom demara cât de curând acţiunile necesare”, a menționat Litvinenco.

Amintim că, potrivit modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, care au intrat în vigoare pe 3 septembrie, procurorul general poate fi demis în urma unei evaluări a activității acestuia.

Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general a anunțat că a intrat în posesia unor discuții purtate de ex-procurorul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, potrivit cărora, acesta ar fi avut legături cu politicieni, printr-o rețea de ONG-uri și experți ”independenți”, dar și reprezentanți ai mass-media, precum și cu ex-ambasadorul UE în Moldova, Peter Michalko. Informațiile au fost preluate dintr-un telefon deținut de Viorel Morari.

Întrebat de jurnaliști despre legătura sa cu Veaceslav Platon, Stoianoglo a răspuns: „Nu l-am văzut pe Platon din 2009 și nici atunci nu am avut nicio relație. Pentru prima oară l-am revăzut aici, la Procuratura Generală, când a fost audiat în dosarul „furtul miliardului”. (…) Niciodată nu am comunicat. Am avut, în 2020, la sfârșitul anului 2-3 întâlniri, l-am rugat să acorde ajutor în investigarea furtului miliardului. L-am primit oficial, în această clădire, cu respectarea tuturor procedurilor”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: