Republica Moldova înregistrează progrese modeste în combaterea maltratării, iar angajamentele asumate în urma hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) sunt realizate precar. Acestea sunt câteva din concluziile Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) expediate Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care va evalua, în septembrie, acțiunile țării noastre în acest domeniu.
Potrivit concluziilor, în Moldova în continuare există un număr impunător de plângeri – 485 – privind aplicarea maltratării. De cealaltă parte, în 2022 a fost înregistrată una dintre cele mai mici rate a investigațiilor inițiate și ulterior transmise în instanță – 3%, urmare a acestor tipuri de sesizări.
Totodată, rata de condamnare a persoanelor care au aplicat tortura este și mai mică – fapt ce generează impunitate pentru torționari. Persoanele suspectate de aplicarea maltratării sunt foarte rar suspendate din funcție, iar autoritățile nici nu dețin informații privind aplicarea acestor măsuri procesuale.
În același timp, independența lucrătorilor medicali este direct afectată din cauza relațiilor de subordonare cu factorii de conducere din izolatoarele de detenție provizorie, iar principiul confidențialității examinărilor medicale nu este respectat pe deplin.
„În concluzie, putem afirma că s-au înregistrat progrese la nivel de politici ce țin de combaterea relelor tratamente, însă în practica de aplicare a acestora, progrese substanțiale nu s-au înregistrat, fapt dovedit de numărul mic de dosare inițiate și examinate, rata scăzută a condamnărilor și rata înaltă a sancțiunilor blânde aplicate”, a declarat Daniel Goinic, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul CRJM.
Evaluarea are loc în vederea executării grupului de cauze Levința, în care s-a constatat aplicarea torturii și a relelor tratamente de către poliție, investigarea defectuoasă a acestora, condamnarea în baza „probelor” obținute în urma maltratării sau neacordarea asistenței medicale adecvate persoanelor în detenție. Guvernul Republicii Moldova s-a angajat în fața Consiliului Europei să reducă acest fenomen nociv.
În acest context, pe 26 iulie 2023, CRJM a transmis Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei o nouă comunicare despre garanțiile și impactul măsurilor întreprinse de autorități în vederea prevenirii și combaterii maltratării.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!