Profimedia Images

SUA își închid ambasada de la Kiev și transferă diplomații rămași la Lvov

Statele Unite închid ambasada din Kiev și își transferă „temporar” puținii diplomați rămași în țară la Lvov, oraș din vestul Ucrainei, „din cauza accelerării dramatice a acumulării de forțe rusești” la granițe, a anunțat luni secretarul de stat Antony Blinken.

„Am ordonat aceste măsuri dintr-un singur motiv – siguranța personalului nostru – și îi îndemnăm ferm pe toți cetățenii americani rămași în Ucraina să părăsească imediat țara”, a declarat Antony Blinken, comunică Digi24.ro.

„Aceste măsuri de precauție, prudente, nu subminează în niciun fel sprijinul nostru pentru Ucraina sau angajamentul nostru față de această țară. Angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei este de nezdruncinat”, asigură șeful diplomației americane.

„De asemenea, ne continuăm eforturile sincere de a ajunge la o soluție diplomatică și rămânem în contact cu guvernul rus, așa cum am stabilit în urma convorbirii președintelui Biden cu președintele Putin și a discuției mele cu ministrul de externe Lavrov”, spune Blinken. „Calea diplomației rămâne viabilă, dacă Rusia alege să o abordeze cu bună-credință”, a adăugat Blinken.

El precizează că personalul se va întoarce la ambasada din Kiev „imediat ce condițiile o vor permite” și spune că așteaptă acest moment „cu nerăbdare”.

Această decizie a Departamentului de Stat vine la câteva zile după ce SUA au ordonat ca cea mai mare parte a angajaților guvernamentali americani să părăsească Ucraina și au anunțat că serviciile consulare de la Ambasada SUA sunt suspendate începând de duminică. Departamentul de Stat a declarat în acest weekend că va menține o mică prezență consulară la Lvov pentru servicii de urgență.

Oficialii americani au cerut în repetate rânduri cetățenilor americani să părăsească imediat Ucraina, avertizând că o invazie rusă poate interveni în orice moment, posibil chiar săptămâna aceasta.

Desfășurarea militară rusă este atât de amplă în jurul Ucrainei, încât această țară nu mai are, parctic, ieșire decât pe la frontiera vestică. Orașul Lvov se află la aproximativ 80 de kilometri de granița de vest a Ucrainei cu Polonia.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

40 de zile până la extrădare, după informarea oficială. Ce spune Ministerul Justiției despre reținerea lui Plahotniuc

Ministerul Justiției nu a fost informat oficial, până acum, despre reținerea fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, de către autoritățile din Grecia. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de serviciul de presă al instituției. Ministerul precizează că va putea solicita extrădarea controversatului oligarh în termen de 40 de zile din momentul în care va fi informat oficial.

„În situația în care, Ministerul Justiției va fi informat, se vor întreprinde acțiuni de întocmire a cererii de extrădare și transmiterii acesteia către autoritatea competentă a statului, pe teritoriul căruia acesta este reținut, în termen de 40 zile conform prevederilor Convenției europene de extrădare (Paris, 13.12.1957)” – au precizat reprezentanții Ministerului pentru NM.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: