SUA: Sunt semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria
Full Article 2 minutes read

SUA: Sunt semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria

Avril Haines, directorul comunității de informații a Statelor Unite, a declarat pe 10 mai că Washingtonul a văzut semne că Rusia vrea să își extindă podul terestru din sudul Ucrainei până în Transnistria. Oficialul a precizat că armata rusă nu va reuși să extindă înspre Transnistria un pod terestru care să includă și orașul-port Odesa, „fără vreun fel de mobilizare”. Contactați de NM, reprezentanții Președinției de la Chișinău au refuzat să comenteze declarațiile. Nu am reușit să obținem un răspuns nici de la Serviciul de Informații și Securitate.

Haines a făcut afirmația în timpul unei audieri în Congresul de la Washington în care a vorbit despre amenințările la adresa securității globale.

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina în care încă intenționează să își atingă obiectivele de dincolo de Donbas”, le-a spus ea congresmenilor americani.

Ea a precizat de asemenea că Vladimir Putin se așteaptă ca hotărârea Occidentului de a ajuta Ucraina să se diminueze în timp, scrie hotnews.ro.

Haines a amintit și de faptul că serviciile de informații americane au avertizat că Putin se pregătește să invadeze Ucraina, menționând însă că „acesta a fost un caz în care ne-am fi dorit toți să ne înșelăm”.

Serviciile de informații americane spun că Rusia vrea un pod terestru către Transnistria

Avril Haines a declarat de asemenea că obiectivele actuale pe termen scurt ale lui Putin sunt

  • capturarea zonelor controlate de ucraineni din regiunile Luhansk și Donețk pentru a crea o „zonă-tampon”
  • încercuirea forțelor ucrainene aflate la vest de Donbas pentru a zdrobi și distruge cele mai bine echipate forțe ucrainene
  • consolidarea podului terestru pe care trupele rusești l-au realizat din Crimeea până în Donbas
  • ocuparea Hersonului și controlarea apelor surselor de apă potabilă pentru Crimeea
  • „Vedem de asemenea semne că forțele armate rusești vor să extindă podul terestru către Transnistria”, a precizat Avril Haines.

Ea a spus de asemenea că, deși serviciile de informații americane cred că trupele rusești ar putea atinge majoritatea acestor obiective în următoarele luni, ele sunt de părere că forțele Moscovei nu vor reuși să extindă înspre Transnistria un pod terestru care să includă și orașul-port Odesa, „fără vreun fel de mobilizare”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: