„Sunt singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat”. Șor cere să fie audiat, vineri, în Parlament (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

„Sunt singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat”. Șor cere să fie audiat, vineri, în Parlament (VIDEO)

Deputatul Ilan Șor, care de mai mult de doi ani nu a participat la ședințele Parlamentului, cere conducerii Legislativului să îl audieze, prin videoconferință, în cadrul ședinței din 20 august. Șor a menționat că este singurul care știe ce s-a întâmplat cu adevărat în dosarul „furtul miliardului”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor și-a exprimat convingerea că audierile planificate pentru vineri, 20 august, în plenul Parlamentului, a procurorului general, cu privire la dosarul jafului din sistemul bancar, vor fi ineficiente. Deputatul a reiterat că este gata să se prezinte la Procuratură pentru a depune mărturii, însă doar în cazul în care va fi anulat mandatul cu privire la arestarea sa.

„Înțeleg faptul că știți că eu sunt singurul deținător de informații despre ceea ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, și, cel mai important, cum poate fi soluționată această problemă. Dar nimeni nu vrea să mă asculte, deoarece tuturor le este convenabil. Având în vedere cele menționate, în calitate de președinte al unui partid politic, de deputat al acestei legislaturi, în calitate de lider al fracțiunii parlamentare, mă adresez președintelui Parlamentului să mi se ofere posibilitatea, prin videoconferință, să fiu audiat vineri pe tema miliardului. Poate fi o „luare de cuvânt” sau o altă formă care vă este comodă”, a menționat Șor.

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” a precizat că discursul său va conține trei teze:

  • Ce s-a întâmplat cu adevărat?
  • De ce s-a întâmplat asta?
  • Cum poate fi rezolvată această problemă, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în buget?

„După discursul meu, voi solicita crearea unei comisii parlamentare care să monitorizeze nu doar punerea în aplicare a planului meu privind returnarea banilor în buget, ci și să contribuie zilnic la realizarea acestui plan. Îmi doresc foarte mult ca, vineri, din păcate, deocamdată, prin intermediul unei videoconferințe, ca cetățenii Republicii Moldova, deputații Parlamentului Republicii Moldova să audă, în premieră, adevărul”, a mai spus Șor.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo este așteptat vineri, 20 august, în plenul Parlamentului, pentru a prezenta un raport de activitate pe dosarul „frauda bancară”. Informația a fost confirmată de către speakerul Legislativului Igor Grosu, care a precizat că „speră foarte mult” că Stoianoglo se va prezenta la ședință.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: