„Sunt unul dintre puținii mastodonți politici care a revenit în politica moldovenească” VS „Discuții ca între bărbați”. Pleșca îl acuză pe Ciocan de intimidări
Full Article 7 minutes read

„Sunt unul dintre puținii mastodonți politici care a revenit în politica moldovenească” VS „Discuții ca între bărbați”. Pleșca îl acuză pe Ciocan de intimidări

Reprezentanții Partidului Social Democrat au declarat într-o conferință de presă, organizată pe 30 august, că autoritățile statului au recurs la acțiuni ilegale pentru a împiedica candidatul PSDE, Valeriu Pleșca, să participe la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Președinta Maia Sandu a declarat recent pe rețelele de socializare că toți cei care respectă legea au dreptul să participe la alegerile prezidențiale. De asemenea, Valeriu Pleșca a spus că anterior fostul șef al CEC, Iurie Ciocan, l-ar fi telefonat și l-ar fi îndemnat să nu participe la acest scrutin, în caz contrar va fi discreditat. De cealaltă parte, Iurie Ciocan spune că, de fapt, Valeriu Pleșca l-a telefonat, însă a refuzat să spună ce anume au vorbit, menționând că „a fost o discuție ca între bărbați” și e problema lui Pleșca dacă a făcut publică această discuție.

Liderul PSDE, Ion Sula, susține că autoritățile au recurs la tactici ilegale și imorale pentru a intimida și a discredita candidatul propus de formațiunea pe care o conduce la alegerile prezidențiale din toamnă, subminând astfel procesul democratic.

Scopul guvernării a fost și este să distrugă Partidul Social Democrat European, forța de alternativă care are capacitatea de a rezolva problemele oamenilor. Suntem un partid pro-european, anume acest lucru deranjează Partidul Acțiune și Solidaritate, deoarece ei încearcă să monopolizeze această idee sau acest segment, ca și cum doar un singur partid din Republica Moldova poate să integreze țara noastră în Uniunea Europeană, deși ceea ce fac ei astăzi este departe de valorile și principiile europene”, spune președintele PSDE Ion Sula.

NewsMaker a solicitat o reacție de la PAS, însă reprezentanta serviciului de presă a formațiunii, Adriana Vlas, a declarat că nu va comenta declarațiile PSDE.

Între timp, președinta Maia Sandu a menționat pe pagina sa de Facebook că niciun candidat nu este intimidat de actuala guvernare, iar în campania electorală au dreptul să participe toți cei care respectă legea.

Cred că și cetățenii au observat că anul acesta avem cam mulți candidați plângăreți. Acesta este singurul mod prin care ei pot să atragă atenția cetățenilor. Eu le spun tuturor că trăim într-o țară democratică și această democrație le-o datorăm oamenilor din RM. Oricine poate să candideze și am văzut că mai mulți candidați au reușit să obțină listele de subscripție de la CEC. Deci toți cei care respectă legea au această șansă să candideze”, spune Maia Sandu.

De asemenea, Valeriu Pleșca, candidatul PSDE la prezidențiale, respins de CEC, a declarat că imediat cum s-a aflat că va candida la alegerile prezidențiale a fost telefonat de fostul președinte la CEC, Iurie Ciocan, care ar face jocul guvernării, și care ar fi încercat să-l convingă să renunțe la ideea de a se lansa în campania electorală din toamnă.

Imediat după ședința Biroului Permanent din 30 iulie a.c., am fost telefonat și, într-o formă la început amabilă, mi s-a spus: Dle Pleșca, eu sunt Iurie Ciocan. Nu este binevenit faptul că dumneavoastră vă implicați în activitatea unui partid etc. Nici sub o formă sau alta nu am acceptat și nu voi accepta unele intimidări, deși nu s-a încercat să mă intimideze în forma aceea. Eu i-am dat de înțeles că mergem înainte, noi nu încălcăm niciun proces democratic. Atunci, el mi-a spus că îmi asum tot ceea ce va urma: intimidări, mizerii, atacuri la persoană. După aceea, au început aceste atacuri….Eu sunt unul dintre puținii, deja, mastodonții politici în scena politică a Republicii Moldova care am revenit și am devenit activ”, spune Pleșca.

Valeriu Pleșca a mai adăugat că intenționează să depună o plângere la Procuratura Generală pe numele lui Iurie Ciocan care prin intermediul intimidărilor scindează partidul.

Într-o reacție pentru NewsMaker, Iurie Ciocan a declarat că, de fapt, Valeriu Pleșca a fost cel care l-a telefonat. Ciocan a refuzat să spună ce anume a vorbit cu Pleșca, menționând că discuția a fost una „ca între bărbați” și că este problema lui Pleșca că a scos această convorbire în public.

„În primul rând, din principiu, eu nu scot vorbele în public din discuțiile private. Dacă el își permite să le scoată afară, este problema lui, unu. Doi, pot să vă spun că nu eu l-am telefonat, ci el m-a sunat. Eu am perceput-o ca pe „o discuție privată, ca între doi bărbați”. Ceea ce a declarat astăzi „este o interpretare banditească” specifică lui și nu mie. Mi-a zis cineva dintre colegi că mă atacă în Procuratură, super, chiar vreau să văd! …În cazul dat, conducerea PSDE, știe, nu știe, li s-a retras invitația și la congresul PSD din România pentru acțiunile antieuropene și declarațiile în susținerea Rusiei și ale Patriarhului Kiril. Noi nu colaborăm cu „putiniști” și persoane care susțin războiul”, spune Ciocan.

Precizăm că, pe 31 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, liderul PSDE, Ion Sula, a anunțat că Valeriu Pleșca va candida la alegerile pentru funcția de președinte al țări din partea Partidului Social Democrat European la alegerile. Pe 21 august, Consiliul Național Politic al PSDE, reunit în ședință, l-a ales oficial pe Valeriu Pleșca în calitate de candidat la scrutinul prezidențial. În aceiași zi, vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, a anunțat că se retrage din toate funcțiile de conducere ale formațiunii, precum și că părăsește partidul. Politicianul a explicat că a decis să facă acest pas după ce Consiliul Național Politic al formațiunii a votat în lipsă de cvorum și cu abateri grave candidatura lui Pleșca, care nu este membru PSDE, la alegerile prezidențiale.

Tot pe 21 august, grupul de inițiativă al PSDE în susținerea lui Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale a depus actele la CEC pentru înregistrare. Trei zile mai târziu, Comisia Electorală Centrală a respins înregistrarea grupului de inițiativă, după ce a constatat mai multe nereguli în ceea ce privește legalitatea ședinței Consiliului Politic Național al PSDE, menționând lipsa cvorumului necesar pentru luarea unei decizii legale în ziua desemnării lui Valeriu Pleșca. Detalii AICI.

Ulterior, PSDE s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău pentru a anula decizia CEC. Pe 29 august, Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu înregistra grupul de inițiativă al Partidului Social Democrat European (PSDE) în susținerea lui Valeriu Pleșca la alegerile prezidențiale din această toamnă. Detalii AICI.

Valeriu Pleșca

Valeriu Pleșca a fost ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – iunie 2007, iar înainte a activat în calitate de deputat timp de șase ani. După ce și-a încheiat activitatea din Guvern, Pleșca a condus Fundația pentru promovarea reformelor în domeniul justiției, securității și apărării.

Acesta nu este membru al PSDE. El este președintele partidului Uniunea Creștin-Socială.

Valeriu Pleșca, susținător al patriarhului Moscovei Kirill, care sprijină războiul Rusiei în Ucraina, a fost subiectul unui articol publicat de ONE TV pe 15 august. În 2018, Pleșca ar fi finanțat traducerea în limba română a cărții lui Kirill, „Gânduri, cugetări, raționamente”. Întrebat de jurnaliști despre acest gest, Pleșca a refuzat să comenteze, afirmând doar că este un om credincios.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: