„Suntem gata să muncim din greu”. Discursul Maiei Sandu la Summitul Parteneriatului Estic
Full Article 5 minutes read

„Suntem gata să muncim din greu”. Discursul Maiei Sandu la Summitul Parteneriatului Estic

Administrația prezidenială a publicat discursul susținut de președinta țării Maia Sandu, în cadrul celui de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Evenimentul s-a desfășurat fără prezența presei. NM publică integral discursul președintei țării.

„Mult așteptatul Summit este o oportunitate pentru noi de a face bilanțul progresului nostru și de a reafirma angajamentul Republicii Moldova pentru agenda Parteneriatului Estic. Un parteneriat care se bazează pe interese reciproce, pe valori și responsabilitate comune.

Parteneriatul Estic a fost un succes pentru Moldova până acum. A deschis pentru cetățenii noștri granițele, a întărit și a reformat economia noastră, a construit rute comerciale și a indus schimbări benefice pentru oameni. Datorită Parteneriatului Estic, cetățenii noștri călătoresc fără viză, tinerii noștri beneficiază de burse UE, iar bunurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene. 

Moldovenii au beneficiat de Parteneriatul Estic chiar și atunci când guvernele Republicii Moldova nu împărtășeau valorile europene. Aici, în special, aș dori să mulțumesc Uniunii Europene și statelor sale membre pentru sprijinul neobosit și generos, pe care l-am primit în timpul pandemiei de Covid și a crizei gazelor. UE a adunat, literalmente, sprijin în câteva ore. Și nu exagerez.

Stimați colegi,

Anul acesta, Moldova a trecut printr-o transformare istorică. Am avut alegeri și, pentru prima dată, oamenii au ales un guvern cu adevărat pro-european, care crede în valorile UE și se angajează să realizeze reforme. Cetățenii noștri ne-au dat un mandat puternic de a reforma, a dezvolta și a moderniza Moldova, de a lupta împotriva corupției și a implementa reforma justiției.

Așteptările oamenilor sunt mari, iar mizele sunt și mai mari. Lucrăm din greu la reforme în diferite sectoare, cum ar fi justiția, energia, securitatea, poliția, infrastructura, mediul și atragerea investițiilor, finanțele publice și administrația publică, alături de altele. Dorim să construim noi drumuri, școli, spitale, să consolidăm climatul de afaceri, să atragem investiții, să creăm noi locuri de muncă, să scoatem țara din sărăcie și să creștem nivelul de trai. Acțiuni care corespund, de asemenea, obiectivelor politice pe termen lung ale UE.

Dar nu putem face toate acestea singuri. Voința noastră politică și hotărârea de a ne schimba țara se pot încununa de succes numai dacă sunt combinate cu sprijinul partenerilor noștri din UE. De aceea, astăzi, vom susține din toată inima declarația comună a Parteneriatului Estic ca un angajament de a pune Moldova și regiunea noastră pe drumul redresării, al reformelor și al rezilienței. 

Parteneriatul Estic a fost un succes pentru Moldova și, sunt convinsă, aspirația Moldovei, Ucrainei și Georgiei de a merge mai departe în dialogul cu UE este o reflectare a pregătirii noastre de a ne integra în continuare. Integrarea sectorială va aprofunda cooperarea noastră și va face regiunea mai rezistentă la provocările interne și externe.

Pașii către integrarea sectorială, cum ar fi reducerea prețurilor de roaming cu UE, liberalizarea accesului la piața transporturilor, aderarea la Spațiul unic de plăți în euro sa, integrarea treptată în piața internă a UE vor avea un impact pozitiv major asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Dar nu este un secret pentru nimeni că ambiția noastră este ca, într-o bună zi, să aducem Moldova în UE. Parteneriatul estic este o oportunitate pentru noi de a consolida și aprofunda alegerea noastră europeană, și suntem gata să muncim din greu pentru a depăși cadrul actual.

Stimați colegi,

Sun trei teme majore care domină discuțiile acestui summit în legătură cu țările Parteneriatului Estic: Redresarea, Reziliența și Reforma. Pe măsură ce ne apropiem de Președinția franceză în Consiliu, aș dori să adaug aici un alt „R” – Reapropiere (Rapprochement).

Reapropiere prin integrare mai profundă cu UE pentru acei parteneri, care sunt interesați, pregătiți și hotărâți să meargă mai departe. Relația noastră este una pe termen lung și suntem gata să o facem mai puternică și mai apropiată, în beneficiul tuturor”.

Amintim că, astăzi, la Bruxelles se încheie cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. La eveniment participă, pe lângă liderii UE, reprezentanții Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Belarusul și-a suspendat anterior participarea, din cauza sancțiunilor adoptate de UE, după aterizarea forțată, la Minsk, a avionului în care se afla bloggerul Roman Protasevici. Uniunea Europeană este reprezetantă de către președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, reprezentanții Republicii Moldova au semnat mai multe documente importate, cum ar fi cel pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Acesta presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE. Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

De asemenea, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: