„Suntem mai în siguranță decât în multe țări mai dezvoltate”. Dodon laudă cum s-a gestionat situația pandemică
Full Article 3 minutes read

„Suntem mai în siguranță decât în multe țări mai dezvoltate”. Dodon laudă cum s-a gestionat situația pandemică

Președintele în exercițiu Igor Dodon, care candidează pentru al doilea mandat, a lăudat felul cum a fost gestionată situația pandemică din Republica Moldova. În cadrul evenimentului de depunere a jurământului de către noii miniștri, șeful statului a declarat că nici după alegeri „nu va fi oprită economia”. Și primarul capitalei Ion Ceban a dat astăzi asigurări că după alegeri nu vor fi introduse restricții mai dure. Asta în pofida faptului că autoritățile municipale avertizează că toate locurile de la terapie intensivă sunt ocupate.

Igor Dodon susține că, din cauza perioadei electorale pe care o traversăm, mulți încearcă să speculeze pe subiectul privind modul în care s-a acționat în combaterea crizei, pentru a obține dividende politice. În opinia sa, situația a fost gestionată mai bine decât în alte țări.

„Dacă privim ce se întâmplă în lume, Republica Moldova este într-o situație incomparabil mai bună, un loc unde suntem mai în siguranță decât în multe țări mai dezvoltate, unde moldovenii noștri din străinătate se pot întoarce acasă să stea în siguranță lângă familiile lor. Guvernul și personalul medical au pus pe primul plan siguranța oamenilor, acesta este motivul pentru care nu avem o explozie de cazuri la fel de mare ca în majoritatea țărilor”, a argumentat Dodon.

Președintele în exercițiu a dat asigurări că economia va funcționa liber și după scrutinul prezidențial.

„Vom găsi alte soluții pentru a ne lupta cu o eventuală creștere a cazurilor, dar nu închidem economia. Agenții economici și așa sunt deja afectați de efectele primului val al crizei, noi trebuie acum să-i ajutăm, nu să-i blocăm”, a mai spus candidatul la funcția de președinte.

Și primarul capitalei Ion Ceban a dat asigurări că după alegerile din 15 noiembrie nu vor urma restricții mai dure din cauza situației pandemice. Pe de altă parte, acesta precizează că decizia finală urmează să fie luată de specialiștii din sănătate publică.

„Speculațiile precum că după turul doi al alegerilor prezidenţiale vor fi impuse în oraş restricții mai dure – sunt false. Decizia într-un final o vor lua specialiştii din domeniu, care monitorizează în permanenţă situaţia epidemiologică. Haideţi să nu ne grăbim şi să manipulăm opinia publică”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Asigurările vin în pofida faptului că însuși edilul recunoaște că locurile din secțiile de terapie intensivă din spitalele municipale, sunt ocupate aproape în totalitate.

Pe de altă parte, șeful adjunct al Direcției asistență socială și sănătate a Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat în cadrul ședinței primăriei din 9 noiembrie că sistemul municipal de sănătate se apropie de maximul capacității sale de locuri de tratament pentru COVID-19. Acesta a adăugat că există o rezervă de 200 de paturi, care vor fi activate în cazul unei situații extreme.

Anterior, Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că, dacă aceasta va ajunge președinta țării, „va urma exemplul țărilor europene și va introduce carantină la nivel național”. De cealaltă parte, candidata PAS a respins acuzațiile și a amintit că guvernul este cel împuternicit să ia astfel de decizii. La rândul său, ea l-a acuzat pe Igor Dodon că și-a depășit atribuțiile prin implicarea în treburile executivului.

***

Potrivit portalului Worldometers.info, Republica Moldova este pe locul 11 în Europa la numărul de decese raportate la populația de 1 mln de locuitori.

„Suntem mai în siguranță decât în multe țări mai dezvoltate”. Dodon laudă cum s-a gestionat situația pandemică

worldometers.info

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: