„Suntem pregătiți să susținem toate eforturile pentru a avansa pe calea reformelor mult așteptate”. UE, despre rezultatele alegerilor parlamentare
Full Article 2 minutes read

„Suntem pregătiți să susținem toate eforturile pentru a avansa pe calea reformelor mult așteptate”. UE, despre rezultatele alegerilor parlamentare

„Uniunea Europeană așteaptă cu interes să lucreze în parteneriat cu un guvern și un parlament stabil și puternic pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova”. Despre acest lucru se anunță într-o declarație comună emisă de Oliver Varhelyi, Comisarul pentru Vecinătate și Extindere și Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Cei doi înalți oficiali ai UE notează că la scrutinul din 11 iulie, „cetățenii Republicii Moldova și-au demonstrat angajamentul față de democrație și statul de drept”.

„Aceștia au acordat un mandat clar și puternic partidului pro-reformă, Partidului Acțiune și Solidaritate, care este gata să înceapă punerea în aplicare a agendei ambițioase a președintelui Maia Sandu”, se arată în declarație.

De asemenea, oficialii au făcut trimitere la concluziile preliminare ale Misiunii de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE. Potrivit misiunii de observare, alegerile din 11 iulie au fost „bine administrate, concurențiale, iar libertățile fundamentale au fost, în mare măsură respectate”.

Cu toate acestea, observatorii au constatat și unele nereguli. Vorbim despre „lipsa unei supravegheri eficiente în cazul finanțării campaniei, tendențiozitate atestată la majoritatea instituțiilor media monitorizate, lipsa unui cadru legal adecvat pentru reglementarea soluționării litigiilor electorale și gestionarea reclamațiilor electorale”.

„Acum UE așteaptă cu interes să lucreze în parteneriat cu un guvern și un parlament stabil și puternic pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova. Reamintind politica noastră de condiționalitate strictă, suntem pregătiți să susținem toate eforturile pentru a avansa pe calea reformelor mult așteptate, care stau la baza Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”, se mai arată în declarație.

Menționăm că procesele verbale de la alegerile parlamentare anticipate au fost prelucrate în proporție de 100%. Astfel, în parlament vor accede Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul „ȘOR”.

Mai exact, PAS a acumulat 52,80% din voturi, Blocul PCRM-PSRM – 27,17% din voturi și Partidul „ȘOR” – 5,74% din voturi.

Conform estimărilor NM, PAS ar putea obține 62-63 de mandate de deputat (din cele 101), blocul PCRM-PSRM – 32, Partidul „ȘOR” – 6.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: