Surse NM: Cine este ex-deputatul care riscă închisoare pentru corupție? A fost membru al PDM și PCRM și de două ori primar
Full Article 3 minutes read

Surse NM: Cine este ex-deputatul care riscă închisoare pentru corupție? A fost membru al PDM și PCRM și de două ori primar

Pe 16 noiembrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că un deputat din Găgăuzia este acuzat că ar fi pretins și primit 12 mii euro mită. Totodată, instituția preciza că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală în care alesul local este vizat. Potrivit surselor NM, deputatul din Găgăuzia este Demian Caraseni. Acesta, anterior, a făcut parte din Partidul Comuniștilor, ulterior a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlamentul de la Chișinău. 

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au declarat pe 16 noiembrie că un deputat din UTA Găgăuzia, acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, va compărea pe banca acuzaților. Instituția declara că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală în care alesul local este vizat.

Potrivit surselor NM, deputatul din Găgăuzia care riscă închisoare pentru mită este Demian Caraseni.

Conform informațiile PA, urmărirea penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț.

Învinuitul, în perioada lunii octombrie 2019-august 2021, ar fi pretins și primit, în trei tranșe, de la denunțător, mijloace bănești în sumă totală de 12 000 euro. El ar fi susținut că prin intermediul altor persoane are influență asupra unui judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în cadrul căreia denunțătorul avea calitatea de pârât. Însă, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului. Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, au comunicat reprezentanții instituției.

Potrivit sursei citate, dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, inculpatul riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Moldovacurata scrie că Demian Caraseni a candidat independent pe circumscripția nr. 28 Congaz. La fel, Demian Caraseni a fost, timp de două mandate, primar al satului său de baștină, Congaz din autonomia găgăuză, fiind ales în 2003 și în 2007. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. În anul 2007 a primit ordinul Meritul Civic de la președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin. În 2008 a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe lista comuniștilor și a fost ales vicepreședinte al AP.

Ulterior, potrivit sursei citate, Caraseni a aderat la Partidul Democrat din Moldova, iar după alegerile din anul 2014 a devenit deputat în Parlament.

În anul 2016, Comisia Națională de Integritate, actuala ANI, a emis un act de constatare pe numele lui Demian Caraseni, deputat PDM în acel moment, aplicându-i un „avertisment de integritate” pentru că nu și-a depus, imediat ce a devenit deputat, declarația de avere și interese. CNI a verificat declarația și veniturile deputatului și a constatat că nu există diferențe vădite între veniturile oficiale și bunurile dobândite. În anii următori, Caraseni și-a depus la timp declarațiile de avere”, a mai adăugat sursa citată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: