Survolarea spațiului aerian din Belarus. Autoritatea Aeronautică Civilă a convocat în ședință companiile aviatice din Moldova
Full Article 2 minutes read

Survolarea spațiului aerian din Belarus. Autoritatea Aeronautică Civilă a convocat în ședință companiile aviatice din Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a convocat într-o ședință companiile naționale, care transportă pasageri și a recomandat operatorilor naționali să efectueze o analiză a riscurilor cu privire la survolarea în continuare a spațiului aerian din Belarus. Informația a fost confirmată pentru NM de către serviciul de presă al AAC pe 25 mai.

Suplimentar, AAC a emis o circulară cu privire la  desfășurarea repetată de către operatorii naționali a instruirii în partea ce ține de acțiunile personalului navigant în situații de criză. Precizăm că, în astfel de situații, companiile aviatice sunt în drept să decidă în mod independent cum să acționeze.

***

Pe 23 mai, autoritățile din Belarus au forțat echipajul unui avion al companiei Ryanair, care efectua o cursă Atena-Vilnius, să aterizeze de urgență la Minsk. După aterizare, au fost reținuți doi pasageri – Roman Potrasevici și Sofia Sapega. Autoritățile din Belarus au declarat că aeroportul din Minsk a fost anunțat cu privire la faptul că la bordul aeronavei se afla o bombă. Mesajul ar fi fost trimis din partea grupării extremiste HAMAS (aceasta a negat). Protasevici este acuzat de organizarea dezordinilor în masă.

Drept reacție, Consiliul European a condamnat aterizarea forțată a avionului Ryanair în Belarus și reținerea jurnalistului. Într-o declarație adoptată luni seara, șefii de stat și de guvern din UE cer impunerea de sancțiuni atât împotriva unor „entități”, cât și a unor persoane particulare din Belarus. Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE.  De asemenea, avioanele companiilor din UE vor evita să zboare în spațiul aerian al Belarusului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: