kolobok.ua

Taberele de vară din capitală își încep activitatea pe 7 iunie. Cât va costa un bilet?

În sezonul estival 2021, odihna copiilor din capitală va fi organizată doar în baza taberelor cu sejur de zi și la capacitatea de 50%, având în vedere situația pandemică prin infecția COVID-19. Astfel, în baza instituțiilor de învățământ primar secundar ciclul I, II, vor fi deschise 13 tabere cu sejur de zi, pentru 1140 de elevi.

Sursele bugetare prevăzute în acest scop constituie circa 2,2 milioane lei. Costul biletului în taberele enunțate va fi de 2200 lei, pentru 15 zile, iar plata părinților va constitui 440 lei sau 20% din sumă. 20% din biletele de odihnă rezervate în taberele cu sejur de zi se eliberează gratuit.

Taberele vor activa de luni până vineri, de la 08:00 până la 17:00, în două schimburi: 07-25 iunie pentru schimbul I și 28 iunie -16 iulie – schimbul II.

Pentru taberele de zi din cadrul Liceului cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă și Complexul-pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu”, costul biletului (în valoare de 2540 lei) va fi achitat integral din bugetul municipal.

Copii de la Gimnaziul-internat nr. 3, cu statut de „copil rămas fără ocrotire părintească” sau de „copil temporar rămas fără ocrotire părintească”, care se află la evidența Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului vor fi asanați în tabăra „Poienița veselă” (159 de minori), cu scutire integrală de plată.

De asemenea, în incinta a 8 școli cu profil sportiv se prevede organizarea (în perioada 01-30 iunie) a taberelor pentru elevii din aceste instituții, iar în cadrul centrelor de creație (instituții extrașcolare), vor fi deschise tabere vocaționale. Totodată, în baza școlilor de artă din subordinea Direcției cultură, vor fi create 3 tabere de profilul respectiv.

Mai mult, în cadrul a 27 de centre comunitare pentru copii și tineri vor fi organizate tabere tematice, iar în baza filialelor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, se prevede organizarea sejururilor cu tematica „Provocările verii”, dedicate cunoașterii și promovării istoriei și culturii municipiului Chișinău.

Cât privește activitatea Centrului municipal de tineret, aici se prevede organizarea taberelor de vară pentru elevii din Consiliul municipal al elevilor, precum și pentru voluntarii Centrului municipal.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: