Țara care a devenit principala piață pentru alcoolul moldovenesc. A detronat România și Belarus 
Full Article 2 minutes read

Țara care a devenit principala piață pentru alcoolul moldovenesc. A detronat România și Belarus 

În primul trimestru al anului 2023, exportul total de alcool etilic şi băuturi alcoolice din Republica Moldova a crescut cu 26,8 la sută şi a constituit 53,47 milioane de dolari. Ucraina a devenit principala piaţă pentru alcoolul moldovenesc, scrie Mold-street cu referire la date publicate de Banca Naţională a Moldovei. 

Cel mai tare, potrivit sursei, au crescut livrările în Ucraina – de circa 6,5 ori, urcând la 9,40 milioane de dolari, comparativ 1,44 milioane de dolari în trimestrul I 2022.

Cu o cotă de 17,6% din totalul exporturilor, Ucraina a devenit principala piaţă de desfacere pentru alcoolul moldovenesc, detronând Belarus şi România, care ocupă locurile doi şi trei, cu cote de 17,1% şi respectiv 14,5%.

Potrivit sursei, tendinţa de creştere a exporturilor de produse alcoolice din Moldova în Ucraina s-a făcut observată în trimestrele III şi IV ale anului trecut, când volumele au crescut de circa patru ori faţă de trimestrul I şi trimestrul II din 2022.

Pe locul patru în topul pieţelor de desfacere a urcat Georgia, unde au fost exportate băuturi alcoolice de 3,23 milioane de dolari.

„Potrivit presei din Rusia, Georgia a devenit în primul trimestru din 2023 principalul furnizor de vinuri pe piaţa rusească şi datorită reexportului de vin moldovenesc, care ajunge în vrac în Georgia şi unde este ambalat şi vândut ca vin georgian”, precizează sursa.

Rusia se află abia pe locul opt în clasamentul pieţelor de desfacere cu o cotă de 3,4%, practic la acelaşi nivel cu Serbia şi Statele Unite.

În exportul de băuturi alcoolice cota ce mai mare este deţinută de vinurile din struguri proaspeţi – circa 59,2% (31,66 milioane de dolari), exporturile crescând în primele trei luni ale acestui an cu 28%, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: