cdn.hswstatic.com

Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali rămâne neschimbat

Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali va rămâne neschimbat, cel puțin până în luna aprilie. Asta deși, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife provizorii  propuse de Termolectrica, Energocom și CET Nord. Precizarea a fost făcută de directorul Consiliului de Administrație al ANRE, Octavian Calmâc în ședința din 20 noiembrie.

„În pofida faptului că azi am aprobat majorarea acestor prețuri pentru energia electrică în speță pentru Termoelectrica cu 104%, pentru CET Nord cu o majorare de 75 %, ceva similar avem și pentru Energocom, vreau să concretizez că tarifele pentru consumatorii finali la energia electrică nu se vor schimba. Noi suntem conștienți că companiile de furnizare și companiile și distribuție vor acumula niște devieri negative, dar ele vor fi examinate conform procedurilor de metodologie de către ANRE în perioada următoare”, a spus Calmâc.

Un alt director al Consiliului de Administrație al ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că tarifele pentru consumatorii finali vor fi revizuite după încheierea unui nou contract de livrare a energiei.

„Tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali vor putea fi revizuite după încheierea unui nou contract, care urmează să fie din aprilie să fie o claritate și pentru furnizori, pentru că licitația urmează să fie inițiată începând cu 1 ianuarie. Respectiv, temei pentru o nouă examinare va fi doar după ce ANRE va viza un nou contract de procurare a energiei electrice de către ambii furnizori de energie electrică reglementați”, a precizat Creangă.

La 9 noiembrie curent, Termoelectrica a solicitat ANRE ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor. Conform estimărilor furnizorului, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească de 1, 21 bani pentru un /kWh, până la 2,37 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA).

O majorare a prețului a cerut ANRE-ului și Energocom. Solicitarea a fost făcută în contextul aprobării prețurilor provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către Moldovagaz.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: