Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali rămâne neschimbat
Full Article 2 minutes read

Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali rămâne neschimbat

Tariful la energia electrică pentru consumatorii finali va rămâne neschimbat, cel puțin până în luna aprilie. Asta deși, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife provizorii  propuse de Termolectrica, Energocom și CET Nord. Precizarea a fost făcută de directorul Consiliului de Administrație al ANRE, Octavian Calmâc în ședința din 20 noiembrie.

„În pofida faptului că azi am aprobat majorarea acestor prețuri pentru energia electrică în speță pentru Termoelectrica cu 104%, pentru CET Nord cu o majorare de 75 %, ceva similar avem și pentru Energocom, vreau să concretizez că tarifele pentru consumatorii finali la energia electrică nu se vor schimba. Noi suntem conștienți că companiile de furnizare și companiile și distribuție vor acumula niște devieri negative, dar ele vor fi examinate conform procedurilor de metodologie de către ANRE în perioada următoare”, a spus Calmâc.

Un alt director al Consiliului de Administrație al ANRE, Ștefan Creangă, a menționat că tarifele pentru consumatorii finali vor fi revizuite după încheierea unui nou contract de livrare a energiei.

„Tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali vor putea fi revizuite după încheierea unui nou contract, care urmează să fie din aprilie să fie o claritate și pentru furnizori, pentru că licitația urmează să fie inițiată începând cu 1 ianuarie. Respectiv, temei pentru o nouă examinare va fi doar după ce ANRE va viza un nou contract de procurare a energiei electrice de către ambii furnizori de energie electrică reglementați”, a precizat Creangă.

La 9 noiembrie curent, Termoelectrica a solicitat ANRE ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor. Conform estimărilor furnizorului, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească de 1, 21 bani pentru un /kWh, până la 2,37 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA).

O majorare a prețului a cerut ANRE-ului și Energocom. Solicitarea a fost făcută în contextul aprobării prețurilor provizorii reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către Moldovagaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: