Țările Uniunii Europene vor să limiteze valabilitatea certificatului COVID la 9 luni
Full Article 3 minutes read

Țările Uniunii Europene vor să limiteze valabilitatea certificatului COVID la 9 luni

Țările Uniunii Europene sunt așteptate să cadă de acord să limiteze la nouă luni durata certificatelor COVID-19 pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar, au declarat pentru Reuters trei surse din UE, însă unele state sunt îngrijorate că o astfel de limită ar putea împiedica călătoriile.

Separat, executivul UE a propus în data de 9 decembrie, în cadrul unei reuniuni interne cu experți în sănătate din statele membre, să impună teste PCR tuturor călătorilor care sosesc din afara blocului, au declarat două dintre surse, o măsură determinată de lipsa de informații ferme până în prezent cu privire la riscurile pe care le prezintă varianta Omicron, relatează digi24.ro.

UE a introdus în iulie certificate COVID-19 pentru a facilita călătoriile persoanelor care sunt complet vaccinate împotriva Coronavirusului, care s-au vindecat de boală sau care au un test PCR negativ.

Pe măsură ce s-au înmulțit dovezile privind scăderea protecției oferite de vaccinuri, în noiembrie, Comisia Europeană a propus o limită de valabilitate de nouă luni pentru permisele COVID-19 din momentul în care o persoană a primit două doze (sau una în cazul vaccinului Johnson & Johnson).

Dacă va fi aplicată, o astfel de limită ar însemna că cetățenii UE care doresc să călătorească liber – fără teste sau carantină – vara viitoare în întregul bloc ar avea nevoie de un vaccin de rapel.

Franța a stabilit o limită de șapte luni în ziua în care Comisia a propus ca aceasta să fie de nouă luni. Regula franceză se va aplica începând cu 15 ianuarie, în timp ce Comisia a propus ca data de începere să fie 10 ianuarie.

În Cipru, certificatul ar urma să dureze șapte luni, în timp ce în Grecia ar urma să expire după șase luni pentru persoanele în vârstă.

Oficialii UE au declarat că ambele țări sunt dispuse să treacă la o limită comună a UE.

Experții în sănătate din UE au discutat joi și o propunere a Comisiei ca toți călătorii din afara blocului să fie obligați să prezinte un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinați, au declarat pentru Reuters două dintre sursele familiare cu discuțiile. Propunerea Comisiei nu este publică, potrivit Mediafax.

Experții în sănătate nu au putut ajunge la un consens asupra măsurii, a declarat una dintre surse, dar discuțiile continuă. Dacă se ajunge la un acord, noua măsură ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru o posibilă ridicare a restricțiilor impuse țărilor din sudul Africii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: