Tauber rămâne în Penitenciarul nr. 13 încă 20 de zile: „Este o decizie neașteptată”
Full Article 4 minutes read

Tauber rămâne în Penitenciarul nr. 13 încă 20 de zile: „Este o decizie neașteptată”

Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13 încă 20 de zile. Se întâmplă după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins cerere depusă de avocații apărării, care au cerut anularea arestului preventiv și aplicarea unei măsuri non-privative de libertate. Pe fundalul deciziei magistraților, zeci de simpatizanți ai Partidului „ȘOR”, între care deputați în Parlament, continuau să ceară eliberarea parlamentarei de după gratii.

Din sala de judecată, Tauber a calificat reținerea ei drept una „ilegală” și la „comandă”.

Mandatul de arest a fost prelungit cu 20 de zile. Este o decizie neașteptată. Sper că în spatele acestei decizii stau careva motive serioase, pentru că astăzi acuzatorii de stat nu au putut să aducă nicio probă noua care ar servi un motiv ca eu în continuare sa fiu deținută în penitenciar. Este foarte clar că este un șantaj din partea Maiei Sandu adresat lui Ilan Șor ca noi să oprim protestele și criticele și să-i dăm în continuare voie să fure țara noastră”, a declarat Tauber.

Este un dosar politic, cu represalii politice și Marina Tauber poate primi statutul de deținut politic în baza acestui dosar”, au declarat avocații apărării, care au precizat că vor contesta decizia magistraților la Curtea de Apel.

NM a contactat Președinția pentru o reacție cu privire la declarațiile făcute de Tauber. Purtătoarea de cuvânt a instituției Sorina Ștefârță a menționat că nu comentează acuzațiile.

De menționat că zeci de manifestanți s-au adunat astăzi în fața instanței de judecată pentru a cere eliberarea deputatei Marina Tauber din Penitenciarul nr.13. Manifestanții au cerut demisia guvernării și și-au manifestat sprijinul pentru Partidul Politic „ȘOR” și vicepreședinta formațiunii politice, Marina Tauber, pusă sub învinuire pe două capete de acuzare. „Marina! Marina! Marina, suntem cu tine!”, scanda mulțimea.

Între timp, instanța a acceptat solicitarea avocaților Marinei Tauber, iar activistul civic Veaceslav Valico a fost audiat în calitate de martor, în dosarul intentat de procurori împotriva deputatei Marina Tauber. Într-un interviu pentru NM, Valico s-a arătat suprins că nu a fost chemat la procuratură să depună mărturie. Potrivit lui, artiștii ar fi trebuit să fie plătiți după spectacol. Activistul susține că procurorii exagerează semnificativ sumele despre care vorbesc. Precizăm în acest context că avocații Marinei Tauber au solicitat de nenumărate ori ca Veaceslav Valico să fie audiat în calitate de martor. Cu toate acestea, judecătorii au refuzat de fiecare dată.

Amintim că magistrații urmau să decidă încă vinerea trecută dacă dau curs sau nu cererii avocaților Marinei Tauber, dar ședința a fost amânată după ce deputata nu a fost escortată la judecată, iar procurorul de caz nu s-a prezentat. Vineri, avocații au depus o cerere de revocare a arestului preventiv și aplicarea unei măsuri non-privative de libertate. Apărarea a invocat noi probe, care, spuneau ei, ar permite eliberarea Marinei Tauber din arest.

***

Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. De atunci, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: