Nadejda Coptu/NewsMaker

Tauber rămâne în Penitenciarul nr. 13 încă 20 de zile: „Este o decizie neașteptată”

Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” rămâne în arest în Penitenciarul nr. 13 încă 20 de zile. Se întâmplă după ce magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au respins cerere depusă de avocații apărării, care au cerut anularea arestului preventiv și aplicarea unei măsuri non-privative de libertate. Pe fundalul deciziei magistraților, zeci de simpatizanți ai Partidului „ȘOR”, între care deputați în Parlament, continuau să ceară eliberarea parlamentarei de după gratii.

Din sala de judecată, Tauber a calificat reținerea ei drept una „ilegală” și la „comandă”.

Mandatul de arest a fost prelungit cu 20 de zile. Este o decizie neașteptată. Sper că în spatele acestei decizii stau careva motive serioase, pentru că astăzi acuzatorii de stat nu au putut să aducă nicio probă noua care ar servi un motiv ca eu în continuare sa fiu deținută în penitenciar. Este foarte clar că este un șantaj din partea Maiei Sandu adresat lui Ilan Șor ca noi să oprim protestele și criticele și să-i dăm în continuare voie să fure țara noastră”, a declarat Tauber.

Este un dosar politic, cu represalii politice și Marina Tauber poate primi statutul de deținut politic în baza acestui dosar”, au declarat avocații apărării, care au precizat că vor contesta decizia magistraților la Curtea de Apel.

NM a contactat Președinția pentru o reacție cu privire la declarațiile făcute de Tauber. Purtătoarea de cuvânt a instituției Sorina Ștefârță a menționat că nu comentează acuzațiile.

De menționat că zeci de manifestanți s-au adunat astăzi în fața instanței de judecată pentru a cere eliberarea deputatei Marina Tauber din Penitenciarul nr.13. Manifestanții au cerut demisia guvernării și și-au manifestat sprijinul pentru Partidul Politic „ȘOR” și vicepreședinta formațiunii politice, Marina Tauber, pusă sub învinuire pe două capete de acuzare. „Marina! Marina! Marina, suntem cu tine!”, scanda mulțimea.

Între timp, instanța a acceptat solicitarea avocaților Marinei Tauber, iar activistul civic Veaceslav Valico a fost audiat în calitate de martor, în dosarul intentat de procurori împotriva deputatei Marina Tauber. Într-un interviu pentru NM, Valico s-a arătat suprins că nu a fost chemat la procuratură să depună mărturie. Potrivit lui, artiștii ar fi trebuit să fie plătiți după spectacol. Activistul susține că procurorii exagerează semnificativ sumele despre care vorbesc. Precizăm în acest context că avocații Marinei Tauber au solicitat de nenumărate ori ca Veaceslav Valico să fie audiat în calitate de martor. Cu toate acestea, judecătorii au refuzat de fiecare dată.

Amintim că magistrații urmau să decidă încă vinerea trecută dacă dau curs sau nu cererii avocaților Marinei Tauber, dar ședința a fost amânată după ce deputata nu a fost escortată la judecată, iar procurorul de caz nu s-a prezentat. Vineri, avocații au depus o cerere de revocare a arestului preventiv și aplicarea unei măsuri non-privative de libertate. Apărarea a invocat noi probe, care, spuneau ei, ar permite eliberarea Marinei Tauber din arest.

***

Marina Tauber a fost reținută pe 21 iulie, după ce deputații au lipsit-o de imunitate parlamentară. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

La 23 iulie, deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor. De atunci, ea este deținută în Penitenciarul nr. 13.

Deputata pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”, în timp ce guvernarea declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”, respingând acuzațiile alesei poporului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: