Taxele din Chișinău, prima divergență între PAS și MAN. Lilian Carp: „Am fost invitați la discuții de către Ivan Ceban, vom merge”
Full Article 4 minutes read

Taxele din Chișinău, prima divergență între PAS și MAN. Lilian Carp: „Am fost invitați la discuții de către Ivan Ceban, vom merge”

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) susține că proiectul taxelor locale pentru anul 2024 „nu reflectă realitățile cu care se confruntă antreprenorii zi de zi”. Partidul a venit cu mai multe propuneri, printre care să fie anulată taxa de salubrizare și să fie echitate pentru agenții economici atunci când plătesc taxele locale. PAS a anunțat că propunerile vor fi depuse la Primărie pentru a „fi luate în considerare și incluse în proiectul de taxe locale”. La fel, PAS a declarat că va avea o discuție inclusiv la acest subiect cu edilul Ion Ceban. 

Parlamentarul Lilian Carp, care a fost candidatul PAS la funcția de primar al capitalei și cap de listă al formațiunii la funcția de consilier al municipiului Chișinău, a declarat că în urma unor consultări ale partidului inclusiv cu agenții economici a ajuns la concluzia că „taxele locale, așa cum sunt structurate acum, nu reflectă realitățile și provocările cu care se confruntă antreprenorii zi de zi”.

Carp a mai spus că PAS a fost invitat de edilul Ion Ceban la o discuție, unde partidul va raporta inclusiv „cum vede taxele locale”.

Am avut invitații să discutăm despre felul cum vedem, fracțiunea PAS, dezvoltarea municipiului Chișinău de către actualul primar Ivan Ceban. Vom merge la discuții cu el. Noi vom transmite viziunea noastră despre Chișinău, despre cum vedem noi taxele locale, cum vedem noi dezvoltarea urbanistică a orașului, cum vedem dezvoltarea infrastructurii urbane. După care o să facem anunț public în urma discuțiilor pe care o să le avem, despre felul cum noi vedem dezvoltarea municipiului Chișinău”, a declarat Carp.

Consilierul partidului în CMC Dumitru Ivanov a menționat că „și în acest an, acest proiect de taxe este unul inechitabil și menit să ajute marile companii în defavoarea micului business”.

Astfel, una din cererile PAS este să fie „echitate pentru agenții economici, cum ar fi din domeniul Horeca și micul business”.

La momentul actual, businessul mic și mijlociu plătesc o taxă mai scumpă per metru pătrat decât businessul mare. (…) O alimentară sau un magazin specializat va plăti 245 de lei pe metru pătrat, iar un supermarket va achita 9,1 lei per metru pătrat. O cafenea mică va plăti Primăriei Chișinău o taxă de peste 450 de lei pe loc, iar un restaurant mare va plăti o taxă puțin peste 170 de lei pe loc”, a comunicat Ivanov.

PAS mai cere să fie anulată taxa de salubrizare achitată de locuitorii municipiului Chișinău.

Partidul mai vrea să fie consultat „pe larg proiectul de taxe locale pentru 2024 cu părțile interesate din Horeca, agenții economici, antreprenori, societatea civilă și alți cetățeni interesați”.

Deciziile privind taxele locale să fie mai întâi discutate cu fiecare sector economic vizat, să fie luate în considerare necesitățile lor și după acest proces să fie ajustate taxele locale. (…) Aceste propuneri, precum și altele, le vom depune azi pentru a fi luate în considerare de către Primăria Chișinău și a fi incluse în proiectul de taxe locale. După ce va fi consultat și dezbătut proiectul în Consiliul municipal, vom veni și cu propunerile pentru bugetul municipal”, a conchis Ivanov.

***

Amintim că Ion Ceban a câștigat din primul tur alegerile din mun. Chișinău, obținând al doilea mandat. Ceban a adunat peste 50% din voturi. Pe locul doi s-a clasat Lilian Carp, pentru care au votat circa 28% dintre alegători.

Partidul lui Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN) și PAS au obținut câte 20 de mandate de consilieri municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: