Taxele vamale și situația drepturilor omului. Subiectele discutate de Serebrian și Ignatiev la Tiraspol
Full Article 6 minutes read

Taxele vamale și situația drepturilor omului. Subiectele discutate de Serebrian și Ignatiev la Tiraspol

Vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și responsabilul regiunii transnistrene pentru relații externe, Vitalii Ignatiev, au avut pe 16 ianuarie o întrevedere, care s-a desfășurat la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol. În timpul întâlnirii au fost discutate, printre altele, subiecte economice și situația precară a drepturilor omului din stânga Nistrului. Aceasta este prima ședință de lucru din anul curent a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului.

Potrivit Tiraspolului, în debutul întâlnirii, Vitalii Ignatiev a transmis apelurile pretinsului lider al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski către autoritățile de la Chșinău și ceilalți participanți la formatul „5+2” de a preveni „o evoluție distructivă a evenimentelor” în contextul informațiilor lansate de serviciul local de securitate privind pregătirea unui grup de luptă pe malul drept al Nistrului pentru a comite „acte teroriste” pe cel stâng. Precizăm că, anterior, Chișinăul a respins acuzațiile respective.

Biroul politici pentru reintegrare nu a menționat nimic despre discuțiile pe această chestiune în comunicatul pe care l-a emis.

Întrevederea, dominată de subiecte economice

Potrivit informațiilor ambelor părți, în cadrul întrevederii s-a discutat în principal despre subiectele economice. În mod special, a fost abordate prevederile  noului Cod Vamal, care, de la 1 ianuarie 2024, obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat, așa cum o fac și restul companiilor din Republica Moldova.

În comunicatul emis de Tiraspol se menționează că Ignatiev a prezentat un calcul preliminar, potrivit căruia, bugetul regiunii transnistrene va pierde $16 milioane, anual, dacă companiile din stânga Nistrului vor achita taxe vamale. De cealaltă parte, Biroul politici de reintegrare menționează, în comunicatul pe care l-a publicat, că, la obiecțiile reprezentantului politic al Tiraspolului, Oleg Serebrian a menționat că aceste cerințe sunt menite să aducă treptat activitatea întreprinzătorilor în câmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de Republica Moldova la nivel internațional.

La fel, s-a precizat că aceste norme nu vizează componenta fiscală, oferă condiții echitabile de activitate mediului de afaceri de pe ambele maluri care poate beneficia de facilitățile oferite Republicii Moldova prin acordurile bi- și multilaterale în vigoare, inclusiv în partea ce ține de preferințele comerciale ale UE”, se arată în comunicat.

Totodată, negociatorul șef de la Chișinău a accentuat necesitatea identificării soluțiilor viabile la cele mai stringente probleme ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Acesta a subliniat necesitatea evitării „acțiunilor unilaterale și discriminatorii” în privința fermierilor din raionul Dubăsari, școlilor cu predare în limba română, funcționarilor din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova amplasate în Zona de Securitate și altor categorii de cetățeni, pe care Tiraspolul intenționează să le impună ca „măsură de răspuns” la noile prevederi din Codul Vamal.

Potrivit Biroului, un alt subiect economic abordat a fost licențierea activității întreprinderilor din regiune și a autorizării tranzacțiilor de import-export a diferitor categorii de mărfuri efectuate de către acestea, inclusiv a bunurilor ce sunt calificate ca fiind cu dublă destinație sau a echipamentelor medicale generatoare de radiații ionizante. Delegația de la Chișinău a subliniat că orice dificultăți în această privință pot fi înlăturate odată cu conformarea la exigențele stabilite de legislația națională în vigoare, respectării cerințelor de securitate corespunzătoare, evaluării pe teren a criteriilor conformitate și de calitate.

Punctele de înmatriculare a vehiculelor din Tiraspol și Râbnița

A figurat pe agenda discuțiilor și tema tema funcționalității punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița.

Reprezentanții transnistreni și-au reiterat apelul pentru reluarea activității depline a punctelor de înmatriculare a vehiculelor de la Tiraspol și Râbnița, menționând că nu există obstacole în calea activității acestora din partea RMN. A fost subliniată în mod separat inadmisibilitatea planurilor Chișinăului de a aplica restricții asupra circulației automobilelor înmatriculate în Transnistria pe teritoriul Republicii Moldova, ținând cont de prevederile punctului 4 al Deciziei protocolare din 2018”, se arată în comunicatul autorităților nerecunoscute din stânga Nistrului.

În același timp, Biroul politici de reintegrare a precizat că Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al subdiviziuni teritoriale din Tiraspol și Râbnița, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Drepturile omului

În cadrul întrevederii, Oleg Serebrian a abordat subiectul situației drepturilor omului din regiunea transnistreană.

A fost reamintit faptul că îmbunătățirea situației foarte complicate a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o atenție permanentă, inclusiv a fost reiterat apelul marcării unei dinamici pozitive pe cazuri de rezonanță (Pleșcanov V., Dimov Al., Menzarari S., Dudnic Vl., Ermurachi V.), precum și a asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora, inclusiv la asistență medicală calificată”, se arată în comunicatul Biroului.

În nota sa informativă, Tiraspolul nu a menționat nimic despre discuția privind actuala situație a drepturilor omului în stânga Nistrului.

Chișinăul și Tirspolul vor să intensifice interacțiunea

Biroul politici de reintegrare a menționat că Chișinăul și Tiraspolul și-au exprimat deschiderea de a intensifica interacțiunea în formatul de lucru al reprezentanților politici și cel al grupurilor de lucru sectoriale. În timpul apropiat urmează a fi convocați experții din sfera ocrotirii sănătății, a precizat sursa.

Ignatiev se teme să vină la Chișinău?

La finalul întrevederii, delegația din regiunea transnistreană și-a exprimat opinia cu privire la desfășurarea activităților din cadrul procesului de negocieri pe malul drept al Nistrului. Potrivit comunicatului Tiraspolului, a fost subliniată retragerea Chișinăului din acordul neformal privind circulația funcționarilor, încheiat sub garanțiile șefului Misiunii OSCE, și „lipsa corespunzătoare a garanțiilor de securitate pentru echipele de negociere ale regiunii transnitrene pe teritoriul Republicii Moldova”.

Vitalie Ignatiev și-a exprimat disponibilitatea de a reveni la îndeplinirea acestui acord pe bază de reciprocitate, dar până atunci a îndemnat partea moldovenească să organizeze evenimente la birourile Misiunii OSCE de la Tiraspol și Bender sau în alte locuri convenite pe teritoriul transnistrean”, se arată în comunicat.

***

Precizăm că Vitalii Ignatiev este cercetat penal, în Ucraina, pentru colaborare și atentat la unitatea teritorială a Ucrainei. Ignatiev este citat la Serviciul de Securitate al Ucrainei pentru „a primi o notificare scrisă privind suspiciunea de comitere a unor infracțiuni”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: