Interviu cu Artur Lesco, director producție Verum Agro Trading
Domnule Lesco, agricultura conservativă se bazează pe aplicarea câtorva principii printre care disturbanța mecanică minimă a solului și diversificarea speciilor prin diferite alternări și asociații de culturi, printre care un rol important îl au hibrizii toleranți la secetă. Pentru început, să vorbim despre alegerea hibrizilor potriviți. Pe ce criterii se bazează Verum Agro Trading în selectarea hibrizilor pentru culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță?
Criteriile de bază la selectarea hibrizilor sunt în primul rând determinate de condițiile climaterice din zonă, compoziția solului, dar și analiza în dinamică a dezvoltării culturilor, adică roada la hectar în comparație cu anii precedenți. Hibridul fiecărei culturi în parte trebuie selectat cu mare atenție, mai ales că piața fondului semincier propune o gamă variată de hibrizi și avem de unde alege exact ceea ce ne trebuie.
Ce hibrizi s-au dovedit cei mai performanți în condițiile pedoclimatice din raionul Florești?
În prezent, în zona Florești unde se află toate câmpurile întreprinderii Verum Agro Trading, bazându-ne pe experiența noastră, cultivăm cinci-șase culturi de bază, în funcție de asolamentul anual. De exemplu, dacă vorbim de anul agricol 2024 – 2025, avem terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă, precum sunt grâul de toamnă, orzul de toamnă și rapița. Din gama culturilor prășitoare intenționăm să semănăm porumb și floarea soarelui. Lucrăm cu companiile de top mondial producătoare de hibrizi de înaltă productivitate atât la floarea soarelui, cât și la porumb și rapiță, dar în fiecare an testăm și alți hibrizi de la alți producători. Privind grâul de toamnă, am selectat câteva soiuri care sunt mai rezistente la condițiile climatice din ultimii ani. Mă refer, în special, la ierni fără zăpadă și seceta din primăvară – vară. Folosim în asolament genetica cu soiuri produse de Institutul de Selecție din Odesa. În ceea ce ține de rapiță, cel mai bun hibrid, după părerea noastră, este Genetica Limagrain.
Ce ne puteți spune privind sorgul?
În ceea ce privește sorgul, cultivăm un hibrid rezistent la secetă și arșiță precum este LIDEA. Acest hibrid se adaptează ușor la condițiile climaterice și are imunitate la majoritatea bolilor care afectează sorgul, reducându-se astfel necesitatea de tratamente chimice suplimentare. Este un hibrid cu perioadă de vegetație semitimpurie și are randament mare la roada per hectar.

Să mai zăbovim un pic la sorg – o cultură strategică pentru producția agricolă. Cum se integrează această cultură în strategia Verum Agro Trading?
Odată cu schimbarea condițiilor climatice, compania noastră a fost în căutarea unei soluții de a identifica culturi rezistente la secetă. Una din aceste culturi, adaptată și raionată în zona unde activăm este sorgul. Sorgul este bun și în calitate de premergător pentru culturile de primăvară datorită sistemului radicular bine dezvoltat, care poate îmbunătăți structura solului și capacitatea acestuia de retenție a apei. El lasă o cantitate mare de materie organică în sol, ceea ce îmbunătățește fertilitatea acestuia.
Care sunt avantajele sorgului față de porumb?
Sorgul poate crește până la o înălțime maximă de 1,2 – 1,3 m, pe când porumbul se ridică până la 1,7 -2,5 m, ceea ce înseamnă că perioada critică pe timp de secetă la sorg este mai scurtă cu aproximativ 20 de zile decât la porumb. Cam 27 de zile la sorg și 46 de zile la porumb. Mai mult decât atât, polenul de sorg poate rezista la temperaturi de 45-50°C, în timp ce polenul de porumb rezistă doar până la 35-40°C. Una din prioritățile esențiale ale sorgului este și faptul că având un volum de rădăcini mai mare aproximativ de două ori decât cel al porumbului, sorgul poate dobândi mai multă apă aflată atât la adâncime cât și în lateral.
În general, cum influențează alegerea hibrizilor randamentul și eficiența în lanțul de producție și export?
Direct! Tocmai de aceea, considerăm că hibrizii noi din genetica companiilor de top despre care am vorbit mai sus sunt cei mai productivi și cu un randament și eficiență ridicată.

Lucrările agricole de primăvară sunt prioritare în această perioadă. Care sunt principalele etape pe care le planifică Verum Agro Trading pentru o campanie agricolă eficientă?
Principalele etape planificate și executate deja în parte sunt următoarele: pregătirea solului, fertilizarea acestuia, selecția semințelor și semănatul, protejarea plantelor cu erbicide, fungicide, insecticide și, pe final, recoltarea. Apropo, la baza pregătirii solului pentru semănatul culturilor de primăvară la Verum Agro Trading stă tehnologia de conservare a umidității. Pentru combaterea secetei și asigurarea unei germinări uniforme este nevoie de tehnologii care permit o prelucrare minimă a solului.
Mini-Till este una din tehnologiile moderne conservative în gestionarea solului. De ce Verum Agro Trading a adoptat tehnologia Mini-Till și ce rezultate ați obținut?
Implementarea tehnologiei Mini Till a fost pusă la baza prelucrării solului odată cu conștientizarea schimbărilor climatice și a necesității de reducere a cheltuielilor pentru a obține costuri rentabile. Un factor important în aplicarea acestei tehnologii este utilizarea unor unelte specifice de prelucrare a solului. Astfel, metoda de cultivare cu semănătorile Mini-Till, reduce procesul de eroziune și stopează pierderea de apă cauzate de calitatea și structura suprafeței solului și procesul de evaporare, îmbunătățind semnificativ caracteristicile solului.
Această metodă de prelucrare a solului contribuie esențial și la reducerea consumului de combustibil și a costurilor de producție. Mini Till este o tehnologie care presupune excluderea din tehnologia clasică a mai multor operațiuni agricole, cum ar fi aratul în zăble, nivelarea prin cultivare a solului de două sau chiar de trei ori etc. Toate aceste operațiuni conduceau la pierderi de până la 70 – 80 mm de apă pe metru pătrat.
Pe final, ce recomandări aveți pentru fermierii care vor să treacă de la lucrările clasice la tehnologiile conservative?
Tehnologia conservativă este, cu siguranță, viitorul agriculturii moderne. Însă fiecare fermier decide singur cum să prelucreze solul și ce așteptări are în urma acestui proces care depinde în primul rând de condițiile tehnice și financiare ale fiecărui agricultor.
Despre Verum Group: Verum Group este unul din top trei producători și exportatori în sectorul agroindustrial al Republicii Moldova. Cu o experiență solidă de 24 de ani, Verum Group gestionează un lanț valoric complet integrat, acoperind toate etapele, de la cultivarea terenurilor agricole și creșterea animalelor, până la transformarea materiilor prime în produse cu valoare adăugată ridicată și alimente de cea mai înaltă calitate. Grupul operează zece unități de producție moderne, având peste 1.700 de angajați care contribuie activ la dezvoltarea economică a țării. Prin exportul a peste 150 mii tone de produse agricole și industriale în 20 de țări, Verum Group își consolidează prezența și impactul pe piețele internaționale, devenind un furnizor de referință pentru producătorii de alimente din Europa și Orientul Mijlociu.