Reprezentanții televiziunii interstatale MIR au dat în judecată Ministerul Finanțelor după ce autoritățile nu au transferat companiei 2,6 milioane de lei ce urmau să fie alocați din bugetul de stat în 2022. Prima ședință pe caz va avea loc în noiembrie 2023. Directorul instituției susține că regretă deciziile luate de autorități între timp, cu privire la sistarea finanțării și denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea televiziunii, scrie portalul Media Azi.
Potrivit unui răspuns al Ministerului Finanțelor pentru sursa citată, reprezentanții MIR au înaintat cererea de judecată împotriva instituției la 12 octombrie 2022, invocând faptul că, deși Republica Moldova urma să achite anul trecut suma de aproape 3,5 milioane de lei televiziunii interstatale, au fost transferați doar 871.000 de lei. Astfel, „reprezentanța TRCI MIR, prin cererea de chemare în judecată, solicită obligarea Ministerului Finanțelor să efectueze transferul din bugetul de stat pentru anul 2022 a mijloacelor financiare în sumă de 2613,0 mii lei”.
Secretarul de la stat al ministerului, Vladimir Arachelov, precizează în răspuns că banii nu au ajuns în conturile companiei odată ce, pe perioada stării de urgență, instituită în martie 2022, reprezentanța TRCI MIR și-a suspendat retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a tuturor programelor care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, acestea și constituind motivele suspendării finanțării cheltuielilor respective.
Conform datelor de pe Portalul Național al Instanțelor de Judecată, prima ședință de examinare a cauzei la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, este planificată abia la 29 noiembrie 2023.
Directorul reprezentanței din Moldova a companiei MIR, Stanislav Vîjga, a precizat pentru sursa citată că „există o decizie cu privire la alocarea acestor resurse, decizie care nu a fost anulată, deci rămâne valabilă”.
Între timp, la 4 aprilie, Guvernul a decis să nu mai cotizeze pentru televiziunea interstatală MIR, iar pe 19 aprilie, Cabinetul de miniștri a aprobat denunțarea acordurilor privind crearea și activitatea instituției.
„Este dreptul suveran al fiecărui stat să decidă cu privire la prezența sau absența unor proiecte internaționale sau participarea în anumite acorduri. Regretăm decizia, dar nu o condamnăm”, a declarat Stanislav Vîjga pentru Media Azi.
El a adăugat că reprezentanța din Moldova nu a fost lichidată deocamdată, iar echipa redacțională lucrează în continuare. „Ar urma să fie anunțate toate părțile implicate despre retragerea din aceste acorduri, să fim înștiințați cu privire la lichidare și să avem claritate cum se vor întâmpla lucrurile – care va fi instituția responsabilă de proces, în ce condiții etc.”, potrivit lui.
***
În prezent, posturile de televiziune comune pentru spațiul CSI – „Mir TV” și „Mir 24” nu dețin licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu sunt furnizori de servicii media în Republica Moldova.
În perioada anilor 2000-2022, din bugetul de stat, către Reprezentanța din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” au fost achitate mijloace financiare în sumă de circa 40,3 mil lei.
Pe 20 martie, autoritățile Moldovei au anunțat că acordul cu privire la garanțiile de drept și internațional în vederea activității libere și independente a Teleradiocompaniei „MIR” ar putea fi denunțat. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au convocat într-o ședință și au avizat pozitiv o inițiativă a Guvernului care prevede acest lucru.
Ulterior, membrul Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia Alexandr Brod a declarat că Moldova „continuă să adopte cea mai proastă experiență rusofobă a Occidentului, limitând activitatea mass-mediei ruse”. El a amintit de situația cu compania MIR. „Astfel de acțiuni pot fi calificate cu încredere drept discriminare severă împotriva rușilor din Moldova, al căror număr este de peste 200 de mii de oameni”, a conchis el.
Pe 4 aprilie, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a anunțat că „în premieră, țara noastră nu va oferi bani pentru televiziunea interstatală MIR”. Reprezentantul Guvernului a adăugat că „Republica Moldova, din banii contribuabililor, va oferi zero lei pentru propagandă și dezinformare”.