Televiziunea publică din Găgăuzia, sancționată cu 23 de mii de lei, a contestat în instanță amenda. Decizia judecătorilor
Full Article 2 minutes read

Televiziunea publică din Găgăuzia, sancționată cu 23 de mii de lei, a contestat în instanță amenda. Decizia judecătorilor

Consiliul Audiovizualului (CA) a obținut câștig de cauză față de Compania Publică „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT). Se întâmplă după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au declarat inadmisibilă, pe 30 noiembrie, acțiunea înaintată de GRT în care a cerut anularea deciziei CA prin care a dispus sancționarea cu 23 de mii de lei a televiziunii publice din Găgăuzia pentru lipsa echilibrului în reflectarea știrilor, difuzarea de informații incomplete, omiterea prezentării opiniilor alternative, precum și pentru vizarea concurenților electorali într-un program care nu a fost inclus în declarația privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor locale din 5 noiembrie.

Conform constatărilor controlului, pe 23 octombrie 2023, TV-Găgăuzia a difuzat un subiect despre semnarea de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a unui proiect de lege privind restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din UTA Găgăuzia din bugetul regiunii. Vice-spicherul Adunării Populare din  Găgăuzia a calificat legea drept antipopulară și neconstituțională, în reportaj nefiind prezentată opinia Președinției. Astfel, subiectul a fost reflectat unilateral.

Potrivit CA, un alt subiect din același buletin a relatat declarațiile bașcanei, Evghenia Guțul, privind transferul de bani pentru adaosul la pensii, dar nu a inclus informații complete referitor la avizul negativ asupra documentului din partea Departamentului de Justiție din Comrat și despre sponsorii necunoscuți. Prin urmare, s-a atestat lipsa unei informări corecte.

Într-un reportaj din 25 octombrie 2023 despre sesizarea Curții Constituționale din partea deputaților Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și a reprezentanților Adunării Populare din autonomie referitor la constituționalitatea legii privind restituirea TVA, declarațiile nu au fost echilibrate cu poziția Președinției.

În cadrul câtorva subiecte din 24 și 25 octombrie 2023 au fost prezentate imagini fără menționarea sursei de proveniență, iar într-o știre din 25 octombrie, imaginile de arhivă nu au fost marcate corespunzător.

CA susține că pe 29 octombrie, postul TV a difuzat emisiunea „Большая игра”, o reluare din 15 octombrie 2023, în care au fost menționați concurenți electorali, deși aceștia, conform Codului electoral, nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe decât cele cu caracter electoral, stabilite în declarația privind politica editorială.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: