Ольга Гнаткова / NewsMaker

Tensiuni în Transnistria: În Republica Moldova este așteptată o vizită a reprezentanților OSCE

În contextul tensiunilor din regiunea transnistreană, pe parcursul săptămânii curente, în Republica Moldova ar putea sosi o delegație a OSCE. Informația a fost confirmată de către președinta țării Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Din câte cunosc, nu a existat o comunicare directă [între Chișinău și Tiraspol] dar a existat o comunicare prin intermediul OSCE și e posibil să avem și o misiune, vizită a OSCE până la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat președinta țării.

Întrebată dacă există riscuri și pentru malul drept al Nistrului, șefa statului a răspuns:

Tocmai pentru a evita aceste riscuri, am recomandat astăzi la ședința CSS mai multe acțiuni instituțiilor publice, care să reducă aceste potențiale riscuri și să consolideze securitatea cetățenilor, în special pe malul drept. Pentru că pe malul stâng instituțiile noastre nu au posibilitatea de a acționa. Repet: este și un mesaj la calm”, a mai spus șefa statului.

Amintim că șefa statului a declarat că destabilizarea situației din Transnistria ar fi provocată de către diferite forțe din interiorul regiunii.

E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți. Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri.  Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false. Solicităm mass-media, formatorilor de opinie, liderilor sociali și politici să se comporte în această perioadă cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipulării emoționale de dragul ratingului”, a mai spus Sandu.

CSS a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: