În contextul tensiunilor din regiunea transnistreană, pe parcursul săptămânii curente, în Republica Moldova ar putea sosi o delegație a OSCE. Informația a fost confirmată de către președinta țării Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
„Din câte cunosc, nu a existat o comunicare directă [între Chișinău și Tiraspol] dar a existat o comunicare prin intermediul OSCE și e posibil să avem și o misiune, vizită a OSCE până la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat președinta țării.
Întrebată dacă există riscuri și pentru malul drept al Nistrului, șefa statului a răspuns:
„Tocmai pentru a evita aceste riscuri, am recomandat astăzi la ședința CSS mai multe acțiuni instituțiilor publice, care să reducă aceste potențiale riscuri și să consolideze securitatea cetățenilor, în special pe malul drept. Pentru că pe malul stâng instituțiile noastre nu au posibilitatea de a acționa. Repet: este și un mesaj la calm”, a mai spus șefa statului.
Amintim că șefa statului a declarat că destabilizarea situației din Transnistria ar fi provocată de către diferite forțe din interiorul regiunii.
„E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți. Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false. Solicităm mass-media, formatorilor de opinie, liderilor sociali și politici să se comporte în această perioadă cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipulării emoționale de dragul ratingului”, a mai spus Sandu.
CSS a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice:
1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.