Testul pentru coronavirus şi 10 zile de izolare, obligatorii la intrarea în Danemarca. Sute de oameni au protestat sâmbătă
Full Article 3 minutes read

Testul pentru coronavirus şi 10 zile de izolare, obligatorii la intrarea în Danemarca. Sute de oameni au protestat sâmbătă

Persoanele care ajung la frontierele terestre sau porturile daneze vor trebui, începând de duminică, 7 februarie, să efectueze un test pentru coronavirus la intrarea în ţară, scrie AGERPRES. În același timp, sâmbătă, circa 600 de oameni au protestat față de măsurile de restricție impuse de guvern.

După ce vor fi supuşi unui test, atât cetăţenii danezi, cât şi străinii trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile, au indicat sâmbătă ministerele transporturilor şi sănătăţii.

Testul trebuie efectuat cel târziu la 24 de ore de la intrare în ţară. Cetăţenii străini fără rezidenţă în Danemarca ar putea fi obligaţi să prezinte un test negativ şi la graniţă. Măsurile au fost luate pentru a preveni răspândirea unor noi variante, mai contagioase de coronavirus, între care o tulpină detectată iniţial în Marea Britanie.

Sîmbătă seara, circa 600 de persoane au defilat pe străzile din Copenhaga pentru a protesta faţă de măsurile anti-coronavirus luate de guvernul danez, în special viitorul paşaport de vaccinare.

La apelul „Men in Black Denmark”, un grup activ pe Facebook care organizează mitinguri de mai bine de o lună, protestatarii s-au întâlnit în faţa parlamentului pentru a susţine „libertatea de alegere” şi a denunţa „constrângerile” şi „dictatura” măsurilor de semi-izolare anti-COVID-19 impuse în Danemarca.

La fel ca alte ţări europene, Danemarca va dezvolta un certificat electronic de vaccinare împotriva COVID-19 destinat călătoriilor şi potenţial să servească pentru intrarea la evenimente sportive sau culturale, chiar şi la restaurante.

Pentru „Men in Black Denmark”, crearea acestui „paşaport” duce la obligaţia de a se vaccina, deci o restricţie în plus la libertăţile individuale. În Danemarca, vaccinarea este recomandată, dar nu obligatorie.

Participanţii au purtat un portret al şefei guvernului danez, Mette Frederiksen, având trăsăturile dictatorului nord-coreean Kim Jong Un.

În pofida tonului radical al manifestanţilor, cea mai mare parte a marşului, care a fost autorizat, s-a desfăşurat paşnic, în prezenţa unei numeroase forţe de poliţie.

În urmă cu două săptămâni, o manifestaţie similară a fost marcată de incendierea unui manechin reprezentând-o pe Mette Frederiksen. De atunci, doi indivizi se află în arest, puşi sub acuzare pentru „ameninţări” la adresa premierului.

Apariţia mişcării, chiar dacă manifestaţiile rămân limitate la câteva sute de oameni, stârnesc temeri de radicalizare.

Magazinele neesenţiale, barurile şi restaurantele sunt închise în prezent în regatul scandinav cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, iar guvernul a prelungit restricţiile cel puţin până la 28 februarie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: