The New York Times: familiile diplomaților ruși din Kiev au părăsit Ucraina. Reacția MAE-ului rus
Full Article 3 minutes read

The New York Times: familiile diplomaților ruși din Kiev au părăsit Ucraina. Reacția MAE-ului rus

Publicația americană The New York Times susține că Moscova și-a pregătit diplomații pentru evacuarea din Ucraina. Mai mult, potrivit jurnaliștilor, care citează surse proprii din cadrul serviciului ucrainean de securitate, familiile diplomaților ar fi părăsit deja Kievul. Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a venit cu o reacție pe 18 ianuarie. Într-un comentariu scurt, instituția a precizat că Ambasada Rusiei în Ucraina funcționează „în regim normal”.

Publicația americană scrie că, pe 5 ianuarie, soțiile și copiii diplomaților ruși care lucrează la Ambasada Rusiei de la Kiev au urcat în autobuze și s-au îndreptat spre Moscova. Totodată, circa 30 de membri ai famiilor diplomaților din Kiev și Lvov au părăsit Ucraina în următoarele zile. Însuși diplomaților ruși li s-ar fi spus să se pregătească de plecare.

Liderii Ucrainei și ai SUA consideră că, în acest mod, Kremlinul sau ar face uz de propagandă, sau s-ar pregăti de o eventuală invazie. A treia ipoteză ar fi „încercarea de a-i amăgi pe toți”. De altfel, Washingtonul a vorbit și anterior despre o eventuală evacuare a angajaților Ambasadei din Ucraina: „Avem informații care indică că autoritățile ruse se pregătesc să evacueze membrii familiilor diplomaților din ambasada Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii decembrie, început de ianuarie”, ar fi afirmat un funcționat american.

Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a venit cu o reacție la articolul din The New York Times. Într-un mesaj scurt, reprezentanții instituției infirmă declarațiile.

„Ambasada Rusiei la Kiev lucrează în regim normal”, citează agenția РИА Новости.

Amintim că, recent, s-au desfășurat negocieri între reprezentanții SUA și NATO și Rusia, cu privire la „garanții de securitate”. Rusia a cerut NATO să stopeze extinderea blocului, solicitare pe care aceștia au refuzat-o. Totodată, Rusia a refuzat să își retragă trupele militare de la frontiera cu Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că Moscova este nevoită să își păstreze trupele în acel loc, întrucât „nu poate accepta invazia NATO”.

Despre relocarea trupelor rusești în apropierea frontierei cu Ucraina, presa din țara vecină a început să semnaleze încă în primăvara anului 2021. Situația a devenit și mai tensionată începând cu luna noiembrie. Autoritățile americane și ucrainene susțin că Moscova planifică o invazie. De asemenea, Pentagonul susține că Rusia ar pregăti o „operațiune specială” în estul Ucrainei, pentru a avea motiv să își introducă trupele militare.

De cealaltă parte, Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile cu privire la eventuale „acțiuni agresive”. Kremlinul susține că nu a amenințat pe nimeni și nu intenționează să atace, iar declarațiile cu privire la „agresiunea Federației Ruse” ar fi un pretext pentru ca NATO să își plaseze și mai multă tehnică militară în apropierea frontierei cu Rusia. MAE-ul rus a declarat anterior că declarațiile Vestului cu privire la „agresiunea Rusiei” și posibilitatea de a ajuta Kievul sunt „și amuzante, și periculoase”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: