Rusia face progrese constante înspre obiectivul său de a fabrica echivalentul unei drone de atac iraniene care poate zbura peste 1.500 de kilometri pentru a lovi orașele ucrainene, arată o amplă investigație a The Washington Post, transmite HotNews.ro.
Moscova lucrează la propria versiune a dronei Shahed-136, în pofida întârzierilor și a sancțiunilor impuse de Occident și partenerii săi în ceea ce privește posibilitatea Moscovei de a importa componente electronice.
Investigația jurnaliștilor de la The Post a pornit de la o sursă din Rusia care a furnizat publicației mai multe documente privind construirea unor unități de producție a dronelor din Republica Tatarstan, regiunea rusă unde urmează să fie produse dronele cu rază lungă.
Existența unităților de producție de aici a fost confirmată apoi independent cu ajutorul imaginilor realizate din satelit.
Iran and the Russian Federation signed an agreement on the production of 6,000 drones by the summer of 2025 , — Washington Post.
The production of drones takes place at the plant in Yelabuz, Tatarstan, and will continue until 2025. The total cost of the program is $1.6 billion.… pic.twitter.com/YJDJ02VKpq
— Kvist.P💙💛❤️🇩🇰 (@kvistp) August 17, 2023
Iranul a admis că a trimis drone Shahed Rusiei, insistând însă că acestea au fost livrate înainte de declanșarea „operațiunii militare speciale” anul trecut. Numeroase dovezi apărute însă de-a lungul lunilor contrazic această versiune a evenimentelor prezentată de Teheran.
Nici Rusia, nici Iranul, nu recunosc folosirea dronelor iraniene în Ucraina
Rusia a negat anterior că folosește drone iraniene în Ucraina, președintele Vladimir Putin făcând apel la creșterea producției autohtone de aeronave fără pilot. În luna aprilie el a declarat că industria producătoare de drone a Rusiei ar putea valora în curând peste 20 de miliarde de dolari.
Mai devreme în cursul acestei veri Casa Albă a declarat că Rusia și Iranul își amplifică cooperarea în plan militar după ce Moscova a primit deja mii de drone din partea Teheranului.
În luna iunie administrația președintelui Joe Biden a afirmat de asemenea că Iranul construiește drone pe propriul teritoriu pe care apoi le trimite peste Marea Caspică pentru a fi folosite de trupele rusești din Ucraina și că sute de drone au fost livrate trupelor de invazie pe această rută începând cu luna august a anului trecut.
Noua investigație realizată de jurnaliștii de la The Post ilustrează însă eforturile Rusiei de a construi o fabrică proprie de drone în regiunea Tatarstan aflată la aproximativ 800 de kilometri de Moscova, aceasta având obiectivul de a produce 6.000 de drone până în vara lui 2025.
Documentele revizuite însă la solicitarea celor de la The Post și de către cercetătorii de la Institutul pentru Știință și Securitate de Internațională de la Washington arată că Rusia este cu aproximativ o lună în urmă cu planurile de construire a fabricii.
Rușii plănuiesc să producă în masă o dronă Shahed autohtonă
Inginerii ruși încearcă să construiască propria versiune a dronei Shahed, însă la o scară mai largă și o calitate mai ridicată, încercând de asemenea să adauge aeronavei fără pilot capabilități care să îi permită să lanseze atacuri „în roi” asupra unor ținte.
Concernul Kalașnikov, cel mai cunoscut producător de armament din Rusia, a prezentat chiar luna trecută imagini cu un nou tip de dronă Lancet care ar urma să opereze în roi pentru a eluda sistemele de apărare aeriană inamice.
Concernul Kalașnikov susține că aceste drone kamikaze au fost proiectate să folosească o „rețea neurală” care permite aparatelor de zbor să comunice între ele în vederea distrugerii țintelor identificate.
La fel ca în cazul altor tehnologii pe care Rusia spune că le are, este greu de distins cât este real și cât este propagandă, însă astfel de drone ar oferi un avantaj uriaș forțelor ruse prin abilitatea lor de a eluda sistemele de apărare antiaeriană.
În ceea ce privește investigația jurnaliștilor americani, documentele obținute de The Post și datate între iarna lui 2022 și primăvara acestui an includ planuri de construcție a fabricii, schițe tehnice detaliate și alte elemente care probabil sunt clasificate drept secret de stat în Rusia.
Statele Unite au impus sancțiuni atât asupra unor entități din Rusia, cât și Iran, în ceea ce privește construcția de drone care sunt folosite pentru lovirea orașelor ucrainene.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!