Tiraspolul a cerut ajutorul MAI-ului de la Chișinău pentru a găsi asasinii lui Oleg Horjan
Full Article 3 minutes read

Tiraspolul a cerut ajutorul MAI-ului de la Chișinău pentru a găsi asasinii lui Oleg Horjan

Tiraspolul a cerut ajutorul Ministerului de Interne al Republicii Moldova în ancheta privind omorul opozantului Oleg Horjan. Potrivit presei din stânga Nistrului, „miliția” din regiunea transnistreană a cerut forțelor de ordine să desfășoare măsuri de investigație urgente pentru găsirea persoanelor care au săvârșit crima. Informația a fost publicată în ziua în care Horjan a fost înmormântat.

„MAI-ul rmn cere organelor de drept ale Republicii Moldova să desfășoare pe teritoriul Moldovei o serie de măsuri de investigație urgente și operative, direcționate spre identificarea locului aflării persoanelor care au săvârșit o infracțiune gravă și a circumstanțelor respective”, se arată în declarația instituției de la Tiraspol, responsabilă de „afaceri interne”.

Ieri, la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a avut loc la Bender, Chișinăul a cerut ca specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii să aibă acces la fața locului pentru a fi efectuate acțiuni de urmărire penală. Anterior, reprezentanții Chișinăului au solicitat ca omorul opozantului din regiunea transnistreană să fie cercetat sub egida Misiunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

***

Amintim că liderul Partidului Comuniștilor de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost găsit mort în data de 17 iulie în casa sa de lângă Tiraspol. Acum șase luni, acesta a fost eliberat dintr-o închisoare din stânga Nistrului, iar recent a semnat, din numele Uniunii Forțelor de Opoziție din regiunea transnistreană, o declarație de cooperare cu „Congresul Civic” din Republica Moldova.

Tiraspolul și Chișinăul au demarat concomitent o anchetă pentru elucidarea omorului, însă primele informații oferite nu au coincis nici măcar în ceea ce privește modul de comitere a crimei.

Misiunea OSCE în Moldova a cerut Tiraspolului să investigheze „în profunzime” omorul lui Oleg Horjan și să informeze în mod transparent publicul cu privire la rezultatele anchetei. Într-un răspuns oferit la solicitarea NM, serviciul de presă al misiunii a declarat că OSCE în Moldova este disponibilă pentru a facilita interacțiunea dintre părți în vederea avansării anchetei. Între timp, Biroul politici de reintegrare a declarat că a propus crearea unei comisii de anchetă, sub egida OSCE, pentru a fi investigată crima.

Potrivit presei de la Tiraspol, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski l-ar fi asigurat într-o discuție pe ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, că personal va verifica mersul anchetei și în caz de necesitate se va adresa Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova pentru asistență.

Cine și de ce l-a ucis pe opozantul din Transnistria Oleg Horjan? Vezi versiuni și reacții în materialul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: