Tiraspolul acuză Chișinăul că nu respectă contractul: „Din 171 mln de metri cub de gaz care ajung în Moldova, 118 mln trebuie să fie direcționați în Transnistria”
Full Article 4 minutes read

Tiraspolul acuză Chișinăul că nu respectă contractul: „Din 171 mln de metri cub de gaz care ajung în Moldova, 118 mln trebuie să fie direcționați în Transnistria”

Autoritățile de facto de la Tiraspol a convocat în ședință „Consiliul de Securitate” pentru a discuta criza de gaz din regiune. La ședință a participat și liderul nerecunoscut Vadim Krasnoselski. Tiraspolul a acuzat Chișinăul de „acțiuni fără precedent și care sabotează încrederea”, după ce Moldovagaz a redus cu 40% volumul de gaz furnizat malului stând al Nistrului.

Krasnoselski a convocat în ședință „Consiliul de Securitate” după ce volumul de gaz pentru malul stâng a fost diminuat cu 40%.

„Membrii Consiliului au remarcat că, prin acțiunile sale, Moldova a încălcat în mod grosolan acordul în vigoare dintre Moldovagaz și Gazprom, care prevede că, din totalul de 171 mln de metri cub de gaz care ajung în Moldova, 118 mln trebuie să fie direcționați în Transnistria. Astfel de măsuri de restricție din partea Moldovei sunt calificate drept fără precedent și care afectează încrederea, subliniind că, în acest mod, este pusă în pericol întreaga industrie a Transnistriei și prosperitatea economică a republicii”, se mai arată în declarație.

În context, Krasnoselski a propus prelungirea până la 1 decembrie a stării de urgență în domeniul economic. NM a solicitat un comentariu de la Biroul politici de reintegrare, însă deocamdată nu a primit un răspuns.

***

Amintim că, din1 noiembrie, Republica Moldova va primi 5,7 mln metri cubi de gaz natural pe zi de la Gazprom. Contrar contractului, concernul rus va asigura doar 51% din volumul convenit anterior. Informația a fost confirmată de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Din totalul de 5,7 mln de metri cubi de gaz pe zi pe care este dispus să îl vândă Gazpromul părții moldovenești  – 3,4 mln de metri cubi vor ajunge, zilnic, pe malul drept al Nistrului, iar 2,3 mln vor fi furnizat către malul stâng. Astfel, regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin gaz în noiembrie decât în octombrie, a precizat Spînu.

În același timp, Chișinăul nu a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie. Astfel, în luna curentă, malul drept al Nistrului va fi asigurat cu energie electrică prin contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh, cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh. În plus, pentru 1 noiembrie, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate).

În acest sens, pentru ziua de 1 noiembrie, Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh. Vicepremierul Andrei Spînu a îndemnat populația să continue să economisească.

NM a solicitat un comentariu din partea vicepremierului Andrei Spînu cu privire la lipsa contractului cu Centrală de la Cuciurgan pentru luna noiembrie, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: