Așa-zisul minister de externe de la Tiraspol denunță presupuse presiuni din partea autorităților centrale de la Chișinău asupra cetățenilor din regiune, pe care spune că intenționează să le discute, în această toamnă, în cadrul unui seminar cu experți OSCE. Într-o reacție pentru NM, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au acuzat Tiraspolul de propagandă, menționând că „starea alarmantă” a drepturilor omului în stânga Nistrului ar fi, de fapt, „o consecință directă a abuzurilor” așa-ziselor autorități separatiste.
„Luând în considerare presiunea fără precedent asupra reprezentanților Transnistriei de către forțele de securitate ale Republicii Moldova și întreruperea reuniunilor oficiale ale procesului de negocieri, Ministerul Afacerilor Externe conduce un dialog privind atragerea experților din cadrul secretariatului OSCE, care să asiste la revenirea la corect și metode respectuoase de comunicare între Transnistria și Moldova”, anunță așa-numitul Minister de Externe.
Sursa precizează că seminarul ar urma să se desfășoare în luna octombrie, curent. La eveniment ar urma să fie abordată, inclusiv, legea separatismului, votată de Parlamentul de la Chișinău, chiar dacă a fost criticată de Tiraspol.
Într-o reacție pentru NM, Biroul de Reintegrare a precizat că Tiraspolul, sub paravanul așa-numitei strategii de combatere a extremismului, ar fabrica „o mulțime” de dosare penale și ar persecuta „abuziv” locuitorii din regiune, sub diverse pretexte.
„Spre deosebire de Tiraspol, Chișinăul nu aplică restricții și interdicții în calea liberei circulații și a liberei exprimări în raport cu pretinși factori incomozi. (…) Starea alarmantă a drepturilor omului e o consecință directă a abuzurilor Tiraspolului care în loc să se concentreze pe readucerea situației în lumina standardelor dreptului internațional continuă să disemineze propagandă și tehnici de confruntare constantă cu Chișinăul”, se arată în nota informativă emisă de autoritate la solicitarea NM.
UPDATE: Reprezentanții OSCE în Moldova au confirmat pentru NM că au planificat un seminar de instruire pentru experții grupurilor de lucru din partea ambelor părți, „pentru a îmbunătăți abilitățile lor de comunicare și negociere”, însă a negat includerea pe ordinea de zi a plângerilor din partea Transnistriei.
„Am discutat cu ambele părți, cea moldovenească și cea transnistreană, participarea lor la un seminar cu privire la aceste subiecte. După ce am primit propuneri suplimentare de la partea transnistreană, am consultat moderatorii seminarului și am ajuns la concluzia că este imposibil să schimbăm subiectele pentru acest seminar. Vom continua să căutăm oportunități de a aduce părțile împreună în spiritul cooperării reciproce”, se arată în răspunsul OSCE Moldova pentru NM.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!