„Tiraspolul are alte planuri”. Ignatiev despre integrarea europeană a Moldovei 
Full Article 2 minutes read

„Tiraspolul are alte planuri”. Ignatiev despre integrarea europeană a Moldovei 

Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a numit „populism” declarațiile Maiei Sandu că locuitorii regiunii transnistrene ar sprijini integrarea europeană a Moldovei. După cum a remarcat Ignatiev, într-un interviu pentru canalul de televiziune rus „Russia 4”, Transnistria luptă pentru independență și pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia. 

„Acesta este populism pur. Sunt sigur că conducerea Moldovei nu înțelege pe deplin ce vrea poporul Moldovei. Nimeni în Moldova nu a organizat referendumuri. Dar în Transnistria există o tradiție a referendumurilor. Știm unde mergem. După cum se știe vectorul Transnistriei este independența și, ulterior, dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Poate că doamna Sandu își dorește cu adevărat aderarea țării la UE și unirea cu România. Dar oamenii din Transnistria au planuri complet diferite”, a spus Ignatiev.

Așa-numitul ministru de Externe de la Tiraspol a mai spus că cele două maluri ale Nistrului au „identității diferite” și „este aproape imposibil să fie unite”.

Ignatiev a spus că cele două maluri ale Nistrului ar trebui să-și recunoască independența și să pună capăt conflictului.

„Conducerea Republicii Moldova trebuie să recunoască că dacă a făcut alegerea fără să întrebe locuitorii Transnistriei, atunci trebuie să se așeze la masa negocierilor și să semneze un acord de pace cu noi, de a ne recunoaște reciproc și de a încheia acest conflict”, a spus Ignatiev.

De menționat că Maia Sandu, în cadrul unui interviu acordat presei din România RFI, și-a exprimat speranța că locuitorii regiunii transnistrene vor susține aspirațiile Moldovei pentru UE.

„Și eu chiar sper că oamenii noștri de pe malul stâng vor aprecia posibilitatea nouă care apare – integrarea europeană. Sunt sigură că ei își doresc, la fel ca cei de pe malul drept, să trăiască într-o țară unde existe suficiente oportunități economice pentru oameni, o țară unde le sunt respectate drepturile, unde statul este suficient de puternic ca să presteze servicii de calitate, ca să asigure securitate. Noi ne dorim același lucru, chiar dacă de foarte mult timp avem această situație în care instituțiile constituționale din R.Moldova nu pot ajunge la acești cetățeni. Dar sunt optimistă că oamenii de acolo vor susține obiectivul nostru de integrare europeană”, a declarat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: