president.gospmr.org/

Tiraspolul denunță „semnale alarmante” în acțiunile Chișinăului în raport cu regiunea transnistreană. Reacția Biroului de reintegrare

Tiraspolul susține că Chișinăul că ar putea încerca „să distrugă” mecanismul activității economice externe a regiunii transnistrene. Subiectul a fost abordat pe 13 decembrie, în cadrul unei întrevederi dintre așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev și liderul regiunii, Vadim Krasnoselski. Contactați de NM, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au declarat că legislația actuală se aplică în toată țara, fără nicio discriminare.

Potrivit unui comunicat emis de Tiraspol, Ignatiev s-a plâns în timpul întrevederii cu Krasnoselski de „lipsa de dinamică” în dialogul cu Chișinăul. La fel, el a subliniat o „eficiență scăzută a negocierilor”, în contextul în care, potrivit sursei citate, „majoritatea problemelor, chiar și după discuții, rămân în vigoare”. Ignatiev a denunțat, potrivit sursei citate, „presiunea Chișinăului asupra agenților economici din regiune, blocaj bancar și tendințe negative în sectorul vamal”.

„Acolo sunt semnale alarmante, dintre care unul sugerează că Chișinăul ar putea încerca să distrugă mecanismul activității economice externe a Transnistriei. În plus, hotărârea Guvernului Republicii Moldova prevede că Moldova va încerca să limiteze circulația vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene”, a spus Ignatiev.

„Fără un proces de negociere este imposibil să menținem pacea, iar noi suntem angajați pentru pace. Sper că toți participanții la format înțeleg acest lucru, înțeleg inadmisibilitatea escaladării tensiunilor în Transnistria, în regiune”, a spus Krasnoselski, la rândul său.

NM a contactat Biroul de reintegrare cu solicitarea de a comenta declarațiile lui Ignatiev.

„Politizarea artificială a subiectelor care depășesc mandatul reprezentanților politici în procesul de negociere a reglementării transnistrene nu ajută la găsirea unor soluții legitime la problemele existente. Agenții economici interesați mențin contact direct cu departamentele competente din Republica Moldova, primind explicații adecvate și sprijin în procesarea documentelor și mărfurilor necesare. Legislația actuală se aplică în toată țara, fără nicio discriminare. Persoanele care consideră că drepturile lor au fost încălcate pot face recurs în conformitate cu procedura legală stabilită”, a precizat Biroul de reintegrare pentru NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: