Tiraspolul, nemulțumit de reacția Chișinăului în contextul alegerilor membrilor Sovietului Suprem
Full Article 2 minutes read

Tiraspolul, nemulțumit de reacția Chișinăului în contextul alegerilor membrilor Sovietului Suprem

Autoritățile de facto de la Tiraspol s-au arătat nemulțumite de reacția Chișinăului la solicitarea acestora în contextul scrutinului din 29 noiembrie. Într-un comunicat publicat pe 25 noiembrie, aceștia au amintit că, în cadrul alegerilor prezidențiale, au asigurat dreptul la vot al alegătorilor din stânga Nistrului și așteptau o atitudine similară din partea Chișinăului. 

„Partea transnistreană a atras atenția la reacția specifică a responsabililor din Moldova pe probleme politice la solicitarea oficială a Transnistriei privind asigurarea dreptului la vot a cetățenilor Republicii Moldovenești Nistrene pe 29 noiembrie 2020. (…) Amintim că înainte de alegerile prezidențiale din NM partea moldovenească s-a adresat de două ori Transnistriei cu solicitări analoage, inclusiv privind asigurarea livrării urnelor mobile la domiciliu”, se arată în declarație.

Tiraspolul menționează că nu a primit niciun răspuns oficial din partea Chișinăului „ceea ce pune în pericol perspectivele realizării principiului privind dreptul la vot”.

De asemenea, administrația transnistreană atrage atenția partenerilor internaționali asupra situației create și le cere să nu admită „provocări” în ziua alegerilor.

„Chemăm partenerii internaționali să atragă atenția asupra situației îngrijorătoare create și să ne susțină în neadmiterea provocărilor în ziua alegerilor, precum și să cheme autoritățile Moldovei să împiedice realizarea dreptului fundamelntal al cetățenilor Transnistriei de a alege și de a fi ales”, se mai arată în comunicat.

***

Pe 29 noiembrie, locuitorii Transnistriei vor alege atât cei 33 de deputați în Sovietul suprem, legislativul regiunii transnistrene, cât și membrii consiliilor locale în toate localitățile controlate de administrația de la Tiraspol. Doar în 10 din cele 33 de circumscripții există competiție.

Acum câteva zile, autoritățile din stânga Nistrului au anunțat că locuitorii Transnistriei care se află în afara regiunii vor putea circula liber pe 29 noiembrie. De asemenea, comisia electorală de la Tiraspol a precizat că decizia vizează inclusiv alegătorii cu domiciliul înregistrat în anumite localități aflate sub jurisdicția Chișinăului: Varnița, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pogrebea, Doroțcaia, Coșnița și Pârâta.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: