Tiraspolul se răzbună? Reguli noi pentru fermierii din Dubăsari și agenții economici subordonați Chișinăului, care activează în dreapta Nistrului
Full Article 4 minutes read

Tiraspolul se răzbună? Reguli noi pentru fermierii din Dubăsari și agenții economici subordonați Chișinăului, care activează în dreapta Nistrului

Companiile de sub jurisdicția Chișinăului care activează în regiunea transnistreană vor plăti de acum înainte pentru gaz, energie electrică, încălzire și apă la tarifele stabilite de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol. Același lucru este valabil și pentru persoanele care lucrează în organele și întreprinderile de stat de pe malul drept, dar care locuiesc în regiunea transnistreană. Tiraspolul a luat astfel de măsuri după ce Chișinăul a anulat privilegiile vamale pentru companiile din stânga Nistrului. Într-un comentariu pentru NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că Chișinăul va cere explicații de la reprezentantul politic de la Tiraspol și va discuta această problemă la reuniunea delegațiilor, care va avea loc în această lună.

„Abordarea este unificată”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat pe 9 ianuarie, într-un comunicat, că „situația geopolitică tensionată” de-a lungul perimetrului regiunii transnistrene are un impact negativ asupra umplerii trezoreriei și „necesită o revizuire a abordărilor într-o serie de domenii”.

În mod special, s- decis că „de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în Transnistria, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în Republica Moldova”.

Modificările îi vor viza și pe cei care lucrează în organele și administrațiile publice, organizațiile, instituțiile sau întreprinderile unitare din statul vecin, dar care locuiesc în Transnistria. (…) Astfel, pentru 1 metru cub de gaz angajații organizațiilor moldovenești vor plăti 15,97 ruble PMR, pentru 1 kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble PMR, pentru 1 metru cub de apă – peste 11 ruble PMR. Costul încălzirii pe lună va fi de 2 942 de ruble PMR”, se arată în comunicat.

De asemenea, Tiraspolul a introdus taxe vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pîrîta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.

Se vor aplica următoarele proceduri vamale: acordarea liberului de vamă pentru consum intern, export, import temporar și reexport. Anterior, pentru această categorie de utilizatori de terenuri era în vigoare un regim vamal special, care nu prevedea colectarea taxelor vamale și a plăților vamale atunci când se efectuau operațiuni privind activitatea economică externă. Acum abordarea este unificată”, au spus reprezentanții Tiraspolului.

De asemenea, așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au anulat privilegiile pentru importul temporar al vehiculelor înmatriculate pe malul drept al Nistrului.

Chișinăul va cere explicații

NM a cerut un comentariu în privința deciziilor Tiraspolului de la Biroul politici de reintegrare.

Pentru a avea mai multă claritate pe acest subiect va fi sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, cu solicitarea prezentării explicațiilor de resort, precum și se va aborda problema la următoarea întrevedere a reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, preconizată pe parcursul lunii ianuarie curent”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Măsura adoptată de Chișinău a fost criticată de „autoritățile” din stânga Nistrului, inclusiv liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski. Pe 5 ianuarie, Krasnoselski a publicat chiar și o adresare video, în care a îndemnat „autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive”. În reacție, Biroul politici de reintegrare a declarat că Tiraspolul din totdeauna a avut o retorică „agresivă” în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor 3 decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: