VIDEO Krasnoselski, adresare către autoritățile de la Chișinău: „Voi sunteți separatiști”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Krasnoselski, adresare către autoritățile de la Chișinău: „Voi sunteți separatiști”

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a publicat o adresare video pentru autoritățile de la Chișinău, în care a comentat decizia prin care privilegiile vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului au fost anulate. Krasnoselski a cerut conducerii țării „să-și vină în fire, să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre cea a negocierilor normale, pașnice și pozitive”.

„Voi sunteți separatiști”

Krasnoselski a înregistrat videoclipul pe fundalul drapelului regiunii transnistrene și cel al Federației Ruse.

Liderul de facto și-a început discursul cu o prezentare a contextului istoric, din punctul său de vedere, al conflictului transnistrean. Acesta a declarat că autoritățile moldovenești sunt „separatiste” pentru că s-au rupt de Uniunea Sovietică și Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă.

În ceea ce privește separatismul, despre cine din noi este separatist. Voi sunteți separatiști. Conducerea Moldovei este separatistă. Ați distrus Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă comună, împărțind-o în două entități: actuala Moldovă – Basarabia istorică – și actuală Transnistrie – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească istorică. (…) Poporul Transnistriei se află în afara cadrului legal al Republicii Moldova”, a spus el.

„Sunteți lideri slabi”

Referindu-se la anularea privilegiilor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, Krasnoselski a spus că, în acest fel, Chișinăul dăunează nu autorităților, ci oamenilor care locuiesc în stânga Nistrul, inclusiv cetățenilor moldoveni.

Nu este o mișcare puternică, ci una slabă. Sunteți lideri slabi. (…) Manifestarea puterii se face prin conversație, dialog. Iar ceea ce ați făcut dvs. este o cale spre nicăieri, spre nimic. Relații goale, conversații goale, sunt o cale de escaladarea tensiunii. Nu autoritățile au de suferit de pe urma acțiunilor dvs. Oamenii care locuiesc aici, cetățeni din Moldova, Rusia, Ucraina și alte state – cei care poate chiar v-au votat cândva – suferă din cauza acțiunilor dvs. (…) Iar impunerea restricțiilor în mod perfid, fără avertisment, este o lovitură pentru întreaga populație din Transnistria”, a menționat acesta.

Totodată, Krasnoselski, care este un susținător al lui liderului rus Vladimir Putin – persoana care a declanșat invazia brutală asupra Ucrainei – le-a reproșat autorităților de la Chișinău că problemele se rezolvă „prin negocieri, nu agresiune”.

De asemenea, Krasnoselski a subliniat că Uniunea Europeană, la care Republica Moldova aspiră să adere, „declară întotdeauna valorile umane: drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat”.

Europa a fost cea care a dat Transnistriei dreptul, prin programul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), de a desfășura activități economice externe cu Uniunea Europeană, și le mulțumesc pentru asta. Și ce ați făcut dvs.? Ați făcut tot ce ați putut pentru a pune obstacole în calea acestor decizii”, a declarat el.

Îndemn pentru Chișinău

Pe final, liderul nerecunoscut de la Tiraspol a venit și cu un îndemn pentru autoritățile de la Chișinău.

Solicit autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive, ceea ce vă îndemn în mod constant să faceți. Poate că într-o zi mă veți auzi”, a conchis acesta.

NM a solicitat un comentariu în privința declarațiilor făcute de Krasnoselski de la Biroul politici de reintegrare.

UPDATE (8 IANUARIE)

„Biroul nu comentează declarațiile politice, întrucât acestea evident că nu reflectă opinia tuturor locuitorilor din regiunea transnistreană. Tiraspolul din totdeauna a avut o retorică agresivă în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor 3 decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri”, ne-au comunicat reprezentanții instituției.

***

Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Mai multe reacții de la Tiraspol  – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: