president.gospmr.org

VIDEO Krasnoselski, adresare către autoritățile de la Chișinău: „Voi sunteți separatiști”

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a publicat o adresare video pentru autoritățile de la Chișinău, în care a comentat decizia prin care privilegiile vamale pentru agenții economici din stânga Nistrului au fost anulate. Krasnoselski a cerut conducerii țării „să-și vină în fire, să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre cea a negocierilor normale, pașnice și pozitive”.

„Voi sunteți separatiști”

Krasnoselski a înregistrat videoclipul pe fundalul drapelului regiunii transnistrene și cel al Federației Ruse.

Liderul de facto și-a început discursul cu o prezentare a contextului istoric, din punctul său de vedere, al conflictului transnistrean. Acesta a declarat că autoritățile moldovenești sunt „separatiste” pentru că s-au rupt de Uniunea Sovietică și Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă.

În ceea ce privește separatismul, despre cine din noi este separatist. Voi sunteți separatiști. Conducerea Moldovei este separatistă. Ați distrus Republica Sovietică Socialistă Moldovenescă comună, împărțind-o în două entități: actuala Moldovă – Basarabia istorică – și actuală Transnistrie – Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească istorică. (…) Poporul Transnistriei se află în afara cadrului legal al Republicii Moldova”, a spus el.

„Sunteți lideri slabi”

Referindu-se la anularea privilegiilor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, Krasnoselski a spus că, în acest fel, Chișinăul dăunează nu autorităților, ci oamenilor care locuiesc în stânga Nistrul, inclusiv cetățenilor moldoveni.

Nu este o mișcare puternică, ci una slabă. Sunteți lideri slabi. (…) Manifestarea puterii se face prin conversație, dialog. Iar ceea ce ați făcut dvs. este o cale spre nicăieri, spre nimic. Relații goale, conversații goale, sunt o cale de escaladarea tensiunii. Nu autoritățile au de suferit de pe urma acțiunilor dvs. Oamenii care locuiesc aici, cetățeni din Moldova, Rusia, Ucraina și alte state – cei care poate chiar v-au votat cândva – suferă din cauza acțiunilor dvs. (…) Iar impunerea restricțiilor în mod perfid, fără avertisment, este o lovitură pentru întreaga populație din Transnistria”, a menționat acesta.

Totodată, Krasnoselski, care este un susținător al lui liderului rus Vladimir Putin – persoana care a declanșat invazia brutală asupra Ucrainei – le-a reproșat autorităților de la Chișinău că problemele se rezolvă „prin negocieri, nu agresiune”.

De asemenea, Krasnoselski a subliniat că Uniunea Europeană, la care Republica Moldova aspiră să adere, „declară întotdeauna valorile umane: drepturile omului, dreptul la libertate, dreptul la antreprenoriat”.

Europa a fost cea care a dat Transnistriei dreptul, prin programul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), de a desfășura activități economice externe cu Uniunea Europeană, și le mulțumesc pentru asta. Și ce ați făcut dvs.? Ați făcut tot ce ați putut pentru a pune obstacole în calea acestor decizii”, a declarat el.

Îndemn pentru Chișinău

Pe final, liderul nerecunoscut de la Tiraspol a venit și cu un îndemn pentru autoritățile de la Chișinău.

Solicit autorităților moldovenești să-și vină în fire și să lase calea agresiunii și să se îndrepte spre calea negocierilor normale, pașnice și pozitive, ceea ce vă îndemn în mod constant să faceți. Poate că într-o zi mă veți auzi”, a conchis acesta.

NM a solicitat un comentariu în privința declarațiilor făcute de Krasnoselski de la Biroul politici de reintegrare.

UPDATE (8 IANUARIE)

„Biroul nu comentează declarațiile politice, întrucât acestea evident că nu reflectă opinia tuturor locuitorilor din regiunea transnistreană. Tiraspolul din totdeauna a avut o retorică agresivă în raport cu Chișinăul, chiar și pe parcursul celor 3 decenii, când companiile din regiune au beneficiat de facilități generoase la importul și exportul de mărfuri”, ne-au comunicat reprezentanții instituției.

***

Precizăm că începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană vor achita toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din Republica Moldova. Totodată, pentru importul bunurilor în regiune, se va ține cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Mai multe reacții de la Tiraspol  – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: