Topul celor mai populare destinații în 2023: În ce orașe au zburat moldovenii și la ce preț
Full Article 2 minutes read

Topul celor mai populare destinații în 2023: În ce orașe au zburat moldovenii și la ce preț

În 2023, perioada iulie – decembrie, cele mai multe zboruri au fost operate de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre destinații precum Turcia, România, Marea Britanie sau Israel. Cel puțin asta indică o analiză realizată de Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Potrivit sursei citate, cele mai multe zboruri, în perioada menționată, au fost operate spre Antalya – 17%, Istanbul – 13%, București – 9%, Londra, Varșovia și Erevan – câte 6% și Tel-Aviv – 5%. IPRE precizează că cele mai multe zboruri au fost efectuate de către compania avia Fly One, care în perioada de referință a operat 39,5% dintre toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Pe locul doi se află compania HiSky, cu 18,5%.

IPRE a monitorizat inclusiv prețurile la biletele avia, pentru cele mai populare destinații din Republica Moldova. Prețurile au fost colectate lunar și reprezintă costul unui bilet într-o singură direcție pe o rută directă.

Astfel, potrivit sursei citate, în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024, s-a observat o diminuare a costului biletelor avia pe majoritatea curselor directe operate de pe Aeroportul din Chișinău. De exemplu, costul unui bilet la Roma în ianuarie 2024 era cu aproximativ 79% mai mic decât în septembrie 2023, iar la Londra cu – 75%.

Diminuarea cea mai mare a prețurilor a fost observată pe rutele unde a crescut numărul de companii. Totodată, IPRE remarcat faptul că prețurile analizate nu au fost ajustate sezonier din lipsa de date pentru un an calendaristic.

„Ajustările respective vor fi efectuate în următoarele analize. Cu toate acestea, tendințele de diminuare pot fi observate și la momentul actual, iar competiția mai înaltă rămâne mecanismul principal prin care pot fi reduse costurile la bilete”, precizează sursa citată.

De menționat că, potrivit IPRE, din analiză au fost excluse companiile aeriene care nu au acumulat o pondere de 2% din zborurile efectuate: Wizz Air, EL AL Airlines, Israir Airlines, Freebird, Air Montenegro, Aegean Airlines și Azerbaidjan Airlines.

Potrivit unui comunicat emis de Aeroportul Internațional Chișinău, pe parcursul anului 2023, 19 companii aeriene au efectuat zboruri charter si zboruri regulate din Chișinau spre 40 destinații mondiale


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: