Tot mai mulți copii se infectează cu COVID-19: Presiunea cea mai mare este pe Chișinău
Full Article 4 minutes read

Tot mai mulți copii se infectează cu COVID-19: Presiunea cea mai mare este pe Chișinău

Autoritățile municipale comunică despre o creștere a numărului de cazuri noi de COVID-19 în rândul copiilor. Anunțul a fost făcut, în data de 17 ianuarie, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău. Potrivit lui Ion Ceban, odată cu noile cazuri au fost depășite și capacitățile existente de spitalizare. La rândul său, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a îndemnat autoritățile naționale să activeze spitalele pentru COVID pediatrice, atât în zona de nord, cât și în zona de sud a țării – „întrucât toată presiunea este pe Chișinău”. 

Primarul Ion Ceban a declarat că în capitală sunt internați copiii atât din municipiu, cât și din toată țara. „Observăm o situație îngrijorătoare cu privire la infectarea Covid la copii. Avem extrem de multe cazuri care au depășit deja capacitățile existente de spitalizare. La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, toate paturile sunt ocupate cu copii testați pozitiv la COVID, cu forme grave și critice. Copii internați sunt din municipiu și din republică”, a precizat Ceban.

Tot el a spus că au fost activate spații pediatrice suplimentare de internare a copiilor infectați cu COVID la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”.

La rândul său, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a spus că au crescut „simțitor internările cu COVID atât pentru adulți, cât și pentru copii”. „Observăm, în ultimele două săptămâni, o creștere esențială a cazurilor de COVID la copii. Într-adevăr toate spațiile medicale, toate paturile de fapt la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt ocupate”, a menționat Gîlca.

Șeful Direcției a venit și cu unele recomandări către reprezentanții Ministerului Sănătății. „Înțeleg că și colegii de la Ministerul Sănătății vor dispune activarea spațiilor în alte instituții republicane. Considerăm, având în vedere amploarea și tendința alarmantă a cazurilor de COVID la copii, activarea spațiilor sau spitalelor pentru COVID pediatrice – atât în zona de nord, cât și în zona de sud a țării. Aceasta nu ține de competența noastră. Este doar un sfat colegial, fiindcă presiunea este pe Chișinău și nu este normal ca copiii cu COVID să vină de la Briceni sau Vulcănești, în capitală”, a comunicat Gîlca.

Tot el a menționat că la copii situația este alarmantă și dat fiind situația că în anumite cazuri se suprapune cu infecția gripală. „Și atunci devine un caz pentru tratament mai complicat”, a precizat Gîlca.

***

În data de 14 ianuarie, Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări, declara că în Republica Moldova, numărul copiilor infectați cu COVID-19 a crescut considerabil. La începutul săptămânii trecute, 18 copii erau internați la Institutul Mamei și Copilului din capitală din cauza infecției COVID-19, iar pe 13 ianuarie, numărul acestora a ajuns la 36. Oficialul a accentuat că numărul minorilor infectați va crește vertiginos, fiind înregistrate și cazuri de deces.

„Acest număr se va dubla la fiecare 2-3 zile. Sistemul de sănătate poate ajunge în colaps, dacă nu vom înțelege că trebuie să respectăm măsurile impuse de situația epidemiologică: masca de protecție, vaccinarea. Din copiii spitalizați la IMC avem copii de până la 1 an, copii sugari și un copil la respirație dirijată, cu vârsta mai mare de 10 ani”, a menționat Revenco.

Amintim că în Republica Moldova a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică până pe 15 martie 2022 și au fost adoptate un șir de măsuri restrictive. Hotărârea CNESP survine pe fondul unei creșteri cu 77% a numărului de cazuri de îmbolnăviri în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară, ceea ce a condus inclusiv la trecerea municipiului Chișinău în pragul de alertă portocaliu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: