Transportatorii de mărfuri, din nou la protest. Aceștia solicită o întrevedere cu ministrul Economiei
Full Article 3 minutes read

Transportatorii de mărfuri, din nou la protest. Aceștia solicită o întrevedere cu ministrul Economiei

Transportatorii de mărfuri au organizat un nou protest, astăzi, 7 noiembrie. Aceștia solicită o întrevedere cu ministrul Economiei, Vadim Brînzan, pentru a soluționa problema privind documentele necesare pentru transporturile internaționale.

Potrivit manifestanților cu care a discutat NM, problema constă în lipsa unor autorizații din partea Agenției naționale transport auto, în special pentru transportul mărfurilor în Rusia și Ucraina. Transportatorii susțin că autorizațiile sunt în număr limitat și nu sunt suficiente pentru toți solicitanții. Prin urmare, s-a creat o „piață neagră” a acestora.

Protestatarii cer ca ministerul Economiei să soluționeze problema, prin modificarea regulamentului prin care sunt acordate autorizațiile sau să fie instituit un sistem prin care documentele să poată fi primite la vamă, „așa cum era înainte”.

Amintim că numeroși exportatori din Republica Moldova au rămas blocați la frontiera cu Rusia, din cauza că au rămas fără autorizație pentru importul și exportul produselor.

Перевозчики вышли на новый протест!! Минэкономики не решает проблемы, люди без работы !!!

Geplaatst door Надежда Моргун op Donderdag 7 november 2019

Cota de autorizații de export în Federația Rusă este negociată anual între Republica Moldova și Federația Rusă, în cadrul ședințelor Comisiilor mixte din domeniu, iar schimbul de autorizații este realizat, de regulă, la începutul fiecărui an.

„Cu regret, în cazul părții ruse, aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18.000 de autorizații, pentru 2019 reprezentanții parții ruse au stabilit un contingent de 15.000 de autorizații”, se menționează într-un comunicat al MEI.

Mai mult, ministrul Vadim Brînzan susține că deficitul de autorizații ar fi fost creat „artificial”. Atunci când numărul acestora s-a terminat, transportatorii au fost nevoiți să le cumpere pe așa numita „piață neagră”, cu un preț de 5 mii de euro, a precizat ministrul. Mai mult, potrivit acestuia, timp de patru ani, reprezentanții PDM au câștigat astfel peste 100 de milioane de euro.

După mai multe încercări ale autorităților de la Chișinău de a majora numărul de autorizații emise de partea rusă pentru transportatorii moldoveni, Ministerul Economiei a reușit să obțină 1 250 de autorizații suplimentare. Ulterior, președintele Igor Dodon a anunțat că Federația Rusă va oferi încă 500 de autorizații de export pentru transportatorii din Moldova, prin Ucraina. Dar această cotă nu acoperă necesitățile transportatorilor naționali, care au nevoie de aproximativ 15 mii.

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: