„Trebuie mai multă mândrie”. Reacția lui Grosu la dansul ansamblului „Joc” cu Șor, în Rusia
Full Article 4 minutes read

„Trebuie mai multă mândrie”. Reacția lui Grosu la dansul ansamblului „Joc” cu Șor, în Rusia

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că îi pare rău de prestația ansamblului „Joc” în Rusia, acolo unde s-a prins în horă inclusiv cu politicianul fugar Ilan Șor. „Trebuie mai mult discernământ și mândrie”, a menționat oficialul moldovean. Grosu crede că membrii ansamblului au înțeles din start unde merg și pentru cine vor evolua. „Poți să construiești imaginea toată viața și e de ajuns un eveniment de acesta prostesc și ai șters tot”, a adăugat președintele Parlamentului. 

La emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a fost întrebat dacă crede că dansatorii ansamblului „Joc” trebuie demiși.

„E la latitudinea instituțiilor să analizeze, să discute cu ei, cum au ajuns ei acolo. Dar eu mă întreb și îi întreb și pe ei, dar pe oricare îi întreb, tu ești cetățean al Republicii Moldova și eu sunt sigur că toți au auzit de gruparea aceasta criminală, de acest fugar, de acest bandit, că umblă cu bani furați, cu bani murdari, tu când primești invitație la un asemenea eveniment tu te gândești „eu o să-i fac galerie, o să-i fac chef, veselie”? Cum m-ar invita pe mine tot așa un bandit: „vină te rog la mine la concert sau la ziua de naștere”. Tu îți pui întrebarea „da cine e tipul acesta”. E banditul acesta? Chiar dacă te plătește, dar nu totul se reduce la banul acesta”, a menționat Grosu.

Oficialul moldovean a adăugat că ansamblul este „emblema și istoria” țării.

„Când apar pe scenele lumii, pe cele mai renumite scene, când apar în România, cine îi bate pe ai noștri la dans? Cine? Nimeni. Sunt de neîntrecut. Și iată câte un gest de acesta… vorba ceea, poți să construiești imaginea, numele, toată viața. (…) E de ajuns un eveniment de acesta, mă scuzați, prostesc și ai șters cu bureta tot. Și du-te după aceasta și explică „domnule, da n-am înțeles”. Da tot au înțeles, eu sunt sigur că ei tot bine au înțeles. Trebuie mai mult discernământ și mândrie. Oleacă de responsabilitate, chiar să dansezi în fața unor bandiți? (…) Îmi pare rău de prestația lor”, a conchis Grosu.

Atât politicianul Ilan Șor, cât și apropiații acestuia, deocamdată nu au reacționat la declarațiile lui Igor Grosu.

***

Zilele trecute, mai mulți dansatori ai ansamblului „Joc” s-au prins în horă la un forum economic de la Sankt Petersburg cu Ilan Șor, bașcana Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, deputata Irina Lozovan care a părăsit Partidul Socialiștilor și a aderat la Partidul „Renaștere”, inclusiv lidera Partidului Renaștere Natalia Parasca. Imaginile au fost distribuite de Ilan Șor pe Telegram.

Conducerea ansamblului „Joc” a spus pentru Ziarul de Gardă că dansatorii nu au anunțat despre plecarea la Sankt Petersburg și că au plecat pe cont propriu. „Acolo au plecat o parte din cei care nu sunt în trupa permanentă, dar sunt și dansatori care fac parte din trupă. Vă spun, pentru noi a fost o surpriză neplăcută și total neașteptată. Eu cred că vor fi întreprinse anumite măsuri, dar la moment, nu vă pot spune detalii”, au comunicat reprezentanții ansamblului.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a declarat pentru TV8 că instituția va porni o anchetă. Prodan a numit situația „gravă”. Potrivit acestuia, s-a încălcat și legislația și bunul simț. „Bineînțeles vor fi luate măsuri”, a comunicat oficialul moldovean. Detalii AICI.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”. Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei. În ultima perioadă, Șor s-ar afla în Rusia. De acolo, el a anunțat în aprilie curent „crearea blocului politic Victorie”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: