Facebook/Vadim Medooff

„Trebuie să vorbim și despre „pilula amară”. CEC, despre epuizarea buletinelor de vot în diaspora

Comisia Electorală Centrală trebuie să adopte măsuri pentru ca pe viitor să fie evitate astfel de situații, când alegătorii nu-și pot exercita dreptul la vot, din cauza epuizării numărului de buletine. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, în cadrul unei conferințe din dimineața de 16 noiembrie.

„Pentru prima oară în Republica Moldova un număr atât de impunător a votat peste hotarele țării. În 139 secții de votare și-au exercitat dreptul la vot 260 de mii de alegători, cel mai mare număr de la organizarea secțiilor de votare peste hotare. Aici, însă, trebuie să vorbim și despre „pilula amară”, despre multe nemulțumiri pe bună dreptate ale alegătorilor din străinătate care nu și-au putut exercita dreptul constituțional”, a declarat vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban.

Oficialul și-a exprimat convingerea că CEC trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru ca, pe viitor, să nu se mai repete astfel de situații. Acesta a amintit că, în cadrul scrutinului din 2016, când alegătorii au fost nevoiți să voteze pe foi de hârtie, în loc de buletine.

„Avem 7 secții de votare în care cu mult timp înainte de finalizarea procesului de vot, numărul de buletine a fost epuizat. În opinia mea, ca simplu membru al CEC, este că trebuie să analizăm activitatea acestor 7 secții de votare, 7 birouri, cumde au izbutit acești oameni să asigure dreptul la vot la 5 mii de alegători, aproape 450 de persoane pe oră”, a precizat Șarban.

Cea mai activă participare în străinătate s-a înregistrat în următoarele 10 secții de votare:

1/343 – or. Villeneuve -Saint –Georges, Republica Franceză;

1/397 – or. Northamton, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/395 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/393 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/394 – or. Londra, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;

1/340 – or. Paris, Republica Franceză;

1/348 – or. Berlin, Republica Federală Germania;

1/349 – or. Frankfurt pe Main, Republica Federală Germania;

1/369 – or. Parma, Republica Italiană;

1/344 – or. Montreuil, Republica Franceză.

Până la această oră au fost procesate 99,91 % din procesele- verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare. Rzultatele preliminare arată că voturile alegătorilor au fost repartizate în felul următor:

Sandu Maia – au votat 941 574 alegători, sau 57,71%

Dodon Igor – a acumulat 690 027 voturi, ceea ce reprezintă 42,29%

***

Peste 1,65 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au participat la scrutinul din 15 noiembrie (52,78%). În afara țării au fost deschise 139 de secții de votare. Potrivit legii, numărul maxim de buletine de vot dintr-o secție de votare este de 5 000. Dacă acestea se epuizează, secția se votare se închide, iar alegătorii care nu au reușit să își exercite dreptul la vot sunt îndemnați să meargă la alte secții de votare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere oprirea „propagandei pro-Ceban” din transportul public. Primăria: „Sunt campanii de informare”

Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Centru, solicitând „verificarea legalității și oprirea a mesajelor” difuzate în transportul public din capitală, pe care le consideră „propagandă politică în favoarea primarului Ion Ceban, în afara oricărei campanii electorale”. Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru „NewsMaker” că sunt, de fapt, „campanii de informare”.

Potrivit consilierilor PAS, mesajele audio au devenit mai frecvente în 2025 și „nu mai au caracter informativ, ci electoral”. Într-un exemplu citat, pasagerii aud în troleibuze afirmații precum: „Primăria Chișinău are un buget social de 60% și sute de servicii sociale, unele fiind unice în țară…”.

„Astfel de afirmații nu sunt neutre și creează disconfort și confuzie în rândul cetățenilor, constituind o formă de poluare fonică și propagandă politică într-un spațiu public finanțat din bugetul municipal. Prin aceste practici, administrația municipiului Chișinău încalcă legislația privind publicitatea, afectează confortul public și creează premisele unui avantaj electoral incorect pentru edilul Ion Ceban. Cerem oprirea imediată a difuzării acestor mesaje și sancționarea celor responsabili”, susțin consilierii PAS.

În context, Fracțiunea PAS a solicitat autorităților: verificarea legalității difuzării acestor mesaje, identificarea persoanelor care au aprobat și implementat această campanie; sancționarea conform legii a celor implicați și oprirea difuzării mesajelor sonore în transportul public.

Solicitată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că „astfel de campanii sunt permanent, de mulți ani“.

„Sunt campanii de informare ale primăriei Chișinău”, a precizat comunicatoarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: