Trump și Zelenski au vorbit la telefon: au convenit asupra unei „întâlniri personale”
Full Article 4 minutes read

Trump și Zelenski au vorbit la telefon: au convenit asupra unei „întâlniri personale”

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a vorbit la telefon cu Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA. Trump a spus că dialogul cu președintele ucrainean a fost „foarte bun” și a adăugat că îi este recunoscător pentru că l-a contactat. „Pentru că eu, în calitate de următor președinte al Statelor Unite, voi pune capăt războiului”, a comunicat acesta. La rândul său, Zelenski a menționat că l-a felicitat pe Trump cu ocazia nominalizării la alegerile prezidențiale din SUA, totodată i-a vorbit despre „importanța vitală” a sprijinului american „pentru a proteja libertatea și independența” Ucrainei. 

Biroul președintelui Ucrainei a declarat că Zelenski l-a felicitat pe Trump cu ocazia nominalizării, din partea Partidului Republican, drept candidat la alegerile prezidențiale din SUA. 

La rândul său, Zelenski a scris pe o rețea de socializare că, pe lângă felicitare, în discuția cu Trump a condamnat „teribilul atentat asupra vieții sale, în Pennsylvania”. Zelenski i-a mai vorbit lui Trump despre „importanța vitală” a sprijinului american „pentru a proteja libertatea și independența” Ucrainei. 

Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru asistența acordată în consolidarea capacității noastre de a rezista terorii ruse. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi”, a menționat Zelenski. 

El a mai spus că a convenit cu „președintele Trump” să discute „în timpul unei întâlniri personale” ce pași pot aduce „la o pace cinstită și cu adevărat durabilă”. 

Despre discuția cu Zelenski a vorbit și Trump. El a scris pe o rețea de socializare că dialogul cu președintele ucrainean a fost „foarte bun”.

„Sunt recunoscător președintelui Zelenski pentru că m-a contactat. Pentru că eu, în calitate de următor președinte al Statelor Unite, voi aduce pacea în lume și voi pune capăt războiului care a costat atâtea vieți și a distrus nenumărate familii nevinovate”, a comunicat Trump. În acest sens, el a adăugat că „ambele părți se vor putea întâlni ca să ajungă la un acord, care va pune capăt violenței și va deschide calea către prosperitate”. 

***

În mai 2024, Trump spunea că ar fi bombardat Moscova ca răspuns la invazia armatei ruse în Ucraina. Declarația a fost făcută de la o întâlnire, cu donatorii, ca parte a campaniei sale electorale. Anterior, Trump a spus în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la întoarcerea la Casa Albă, potrivit The Moscow Times. El intenționează să organizeze un summit de pace, menționa Bloomberg, cu participarea președinților Ucrainei și Rusiei. Se mai preciza că Trump vrea să forțeze Kievul să participe la summit sub amenințarea reducerii sprijinului militar, iar pe Moscova – dimpotrivă, prin amenințări de creștere a livrărilor de arme către Ucraina. Detalii AICI

La o dezbatere prezidențială de luna trecută, Trump a numit drept „inacceptabile” condițiile lui Putin pentru pace, ca soldații ucraineni să se retragă din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie ale Ucrainei, care au fost anexate ilegal de Rusia în septembrie 2022. Totodată, el a criticat trimiterea de ajutor militar american către Kiev.

În cel mai recent interviu, Zelenski declara că, dacă Occidentul rămâne puternic, „faza fierbinte” a războiului s-ar putea încheia până la sfârșitul acestui an. Totodată, el susținea că dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, atunci speră să-l poziționeze de partea Ucrainei pe J.D. Vance, alesul lui Trump pentru poziția de vicepreședinte, care a criticat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina. Detalii AICI

***

Alegerile în SUA sunt programate pentru 5 noiembrie. Donald Trump este unul din favoriții cursei. Trump este cunoscut pentru faptul că „se înțelege bine cu Putin” și promite că va „termina rapid războiul din Ucraina” după câștigarea alegerilor. NewsMaker a a scris anterior despre cele mai importante alegeri din 2024 și cum vor afecta acestea Moldova, regiunea și lumea întreagă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: