TVR comunică că juriul din România a acordat punctajul maxim reprezentanților Moldovei, însă votul a fost anulat
Full Article 3 minutes read

TVR comunică că juriul din România a acordat punctajul maxim reprezentanților Moldovei, însă votul a fost anulat

Finala Eurovision de sâmbătă seara, câștigată de reprezentanții Ucrainei, este umbrită de un scandal privind voturile. TVR România reclamă că votul juriului României a fost modificat, cele 12 puncte acordate Moldovei fiind atribuite, în fapt, Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Televiziunii Române, înainte de anunțarea votului, EBU a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de „modele de vot neregulate”, fără însă să nominalizeze țările.

Iuliana Marciuc, șefa delegației României la Eurovision 2022, explică ce s-a întâmplat la finala de sâmbătă seara:

„Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei” – transmite TVR, într-un comunicat.

În finala Eurovision de sâmbătă seara, cea care trebuia să transmită votul juriului din România era Eda Marcus, frumoasa jurnalistă de la Redacția Sport din TVR. Numai că, în momentul când a venit rândul României, în locul Edei Marcus a apărut Martin Osterdahl, de la Eurovision, prezentatorii invocând că nu s-a reușit stabilirea unei conexiuni tehnice cu România. Acesta a anunțat că cele 12 puncte au fost atribuite Ucrainei.

TVR susține că „prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor”.

Însă, chiar în timpul finalei, EBU a transmis un comunicat prin care anunța că „au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări”, fără, însă, a le nominaliza. Și că, „împreună cu partenerul său de vot”, „a lucrat pentru a calcula un rezultat înlocuitor agregat pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru Marea Finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări care au înregistrări similare de vot)”.

EBU a mai transmis cu această ocazie că:  „EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectă de a manipulare a votului la Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu Instrucțiunile Oficiale de Vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul votului”.

Pe de altă parte, TVR susține însă că „juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”.

TVR transmite că a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, oficial, „motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create”.

Amintim că juriul din România, potrivit datelor prezentate în direct, în cadrul concursului „Eurovision” nu a oferit reprezentanților Moldovei nici un punct, iar punctajul maxim a fost acordat Ucrainei.

TVR comunică că juriul din România a acordat punctajul maxim reprezentanților Moldovei, însă votul a fost anulat

eurovision.tv

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: