Ucraina a livrat Moldovei peste 15 mln m3 de gaz natural. Pentru cât timp ne ajunge?
Full Article 3 minutes read

Ucraina a livrat Moldovei peste 15 mln m3 de gaz natural. Pentru cât timp ne ajunge?

Ucraina a livrat Moldovei peste 15 mln m3 de gaz natural, pentru a menține presiunea minimă în țevile din rețea. Informația a fost confirmată de către Serghei Makogon, directorul „Operatorului sistemului de transportare a gazelor” (GTS) din Ucraina, într-un interviu pentru politico din 27 octombrie. Informația a fost confirmată și de „Moldovatransgaz”, care a menționat că țara noastră va putea utiliza resursele furnizate până pe 31 octombrie 2021.

„Miercuri, operatorul ucrainean GTS a pus la dispoziție peste 15 mln m3, pentru a putea ajuta partenerul din Moldova de a susține presiunea minimă în conducte. Deși Moldova primea anterior doar gaz rusesc, în rețeaua Ucrainei există mai mult decât suficientă presiune pentru transportarea gazului cumpărat de diferiți furnizori, care este depozitat în Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia sau România”, se arată în materialul portalului distribuit de GTS.

„Moldova tinde spre a diversifica furnizarea gazului, așa cum a fost nevoită să facă Ucraina în 2015. GTS propune un traseu stabil de livrare a gazului. Este suficient pentru acoperirea integrală a necesităților Moldovei, iar GTS este pregătită să asigure transportul în permanență”, a menționat Makogon.

Și reprezentanții Moldovatransgaz au menționat că Ucraina și România susțin Moldova și oferă pe datorie gazul necesar pentru rețeaua țării.

„Ucraina a oferit un împrumut important de gaze naturale pentru echilibrarea sistemului nostru de transport gaze, iar Republica Moldova va putea utiliza resursele furnizate până pe 31 octombrie 2021. De asemenea, și România a oferit susținere Republicii Moldova, acordând un ajutor substanțial pentru a menține în funcțiune sistemul de transport gaze naturale din țara noastră. Acest împrumut va fi restituit atunci când țara noastră va avea cantitatea de gaze necesară pentru asigurarea funcționării rețelelor de transport cât și volume necesare pentru consumatori”, se arată într-un comunicat publicat pe 27 octombrie.

Pe 13 octombrie, Comisia pentru Situații Excepționale a constatat situație de alertă pe piața gazelor naturale din Republica Moldova, iar ulterior pentru a avea posibilitatea de a lua măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât cele de până acum, pe 22 octombrie a fost declarată stare de urgență în domeniul energetic. „Moldovatransgaz” SRL a fost desemnată responsabilă pentru gestionarea stării de alertă și depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea transportării gazelor naturale și pentru a menține în funcțiune rețelele de transport pe care le gestionează.

Autoritățile Republicii Moldova s-au adresat Ucrainei pentru ajutor în soluționarea crizei energetice. Este vorba despre furnizarea a 15 mln de m3 cubi de gaz, pe care Chișinăul ar urma să le returneze până la finalul acestei ierni. Precizările au fost făcute de către președintele Comitetului pentru energetică din Rada Supremă de la Kiev Andrei Gherus.

Precizăm că dreapta Nistrului consumă anual peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale. Mai multe detalii despre criza energetică citiți AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: