Moldova, în pragul disperării?
Cum am ajuns la această situație



Cronologia crizei gazelor naturale
La 27 octombrie, o delegație a Moldovei a plecat din nou la Sankt-Petersburg, la negocieri cu Alexei Miller, președintele concernului „Gazprom". Câteva zile mai devreme, Moldova a achiziționat primul milion de metri cubi de gaze din surse alternative „Gazprom"-ului. Acest pas a fost necesar în situația critică ce s-a creat, iar cineva a declarat chiar că acest eveniment este unul istoric. Ce va fi mai departe – un salt sau un eșec – vom vedea. Iar deocamdată, noi am decis să restabilim cronologia evenimentelor actualei crize energetice, cea mai acută, a Moldovei – de la „nimic nu prevestea necazuri" până la starea de urgență și pericolele privind sistarea definitivă a livrărilor – cu un miros abia simțit al visului despre viitoarea „libertate energetică".
La 27 octombrie, o delegație a Moldovei a plecat din nou la Sankt-Petersburg, la negocieri cu Alexei Miller, președintele concernului „Gazprom". Câteva zile mai devreme, Moldova a achiziționat primul milion de metri cubi de gaze din surse alternative „Gazprom"-ului. Acest pas a fost necesar în situația critică ce s-a creat, iar cineva a declarat chiar că acest eveniment este unul istoric. Ce va fi mai departe – un salt sau un eșec – vom vedea. Iar deocamdată, noi am decis să restabilim cronologia evenimentelor actualei crize energetice, cea mai acută, a Moldovei – de la „nimic nu prevestea necazuri" până la starea de urgență și pericolele privind sistarea definitivă a livrărilor – cu un miros abia simțit al visului despre viitoarea „libertate energetică".
13 septembrie. Politica de neingerință.
Președintele Moldovei Maia Sandu a declarat că guvernul nu va interveni în negocierile privind noul contract de livrare a gazelor naturale rusești în Moldova. Relațiile dintre „Moldovagaz" și „Gazprom" sunt comerciale și, conform legii, șeful statului și guvernul nu trebuie să intervină în aceste negocieri. Cu atât mai mult că procesul de formare a prețurilor depinde de condițiile contractului și de prețurile de pe piața mondială.
13 septembrie. „Moldovagaz" poartă negocieri cu „Gazprom".
Vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spânu susține că guvernul urmărește atent situația de pe piețele internaționale, iar ministerul se află în contact permanent cu „Moldovagaz" în privința contractului de livrare a gazelor. Dar negocierile nemijlocite cu „Gazprom" le poartă „Moldovagaz".
16 septembrie. Peste două săptămâni expiră contractul...
Potrivit afirmațiilor lui Spânu, încă la sfârșitul lunii august, SA „Moldovagaz" a convenit în privința prelungirii contractului cu „Gazprom". Contractul conține o formulă bună pentru Moldova. În trimestrele I și IV ale anului – corelat cu prețul petrolului, de aceea majorarea prețului de achiziție nu va fi prea vizibilă. Îndeamnă să se păstreze calmul și să nu fie politizată problema gazelor naturale.
17 septembrie. „Moldovagaz" avertizează în privința creșterii tarifelor.
Cei din companie au estimat că în această toamnă, tariful pentru consumatorii finali ar putea să crească cu 35% – până la 6 lei pentru un metru cub. Ar fi din cauza modificării formulei de calcul a prețului de achiziție și a prețurilor gazelor la burse. Dacă în trimestrul I al anului 2021 prețul gazelor constituia pentru Moldova 127 de dolari pentru o mie de metri cubi, în trimestrul IV acest preț era prognozat la nivel de 240 de dolari.
22 septembrie. Formula din contract este bună.
Vicepremierul Spânu ne calmează afirmând că situația este sub control și că ministerul participă la discuțiile despre contractul gazelor cu „Gazprom". Speră că până la sfârșitul lunii va fi contractul și că de la 1 octombrie, prețul gazelor pentru Moldova va fi mai mic decât cel de pe piețele internaționale.
27 septembrie. Transnistriei i-au promis stabilitate.
Între timp, Vadim Krasnoselski, liderul administrației din Transnistria, a fost la Moscova, unde i s-au dat asigurări că livrarea și distribuția energiei în Transnistria se va realiza în condițiile precedente. Iar prețurile la gaze, energie electrică, serviciile locativ-comunale nu se vor majora în regiune nici anul acesta, nici în anul viitor.
30 septembrie. Contractul cu „Gazprom" a fost prelungit pentru o lună.
Ceva n-a mers. Contractul în vigoare cu „Gazprom" privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Moldova a fost prelungit pentru o lună. Cei de la „Moldovagaz" susțin că astfel, va fi asigurată livrarea gazelor către toți consumatorii din țară până la sfârșitul lunii. Deși vor anunța ulterior că volumele de gaze rezervate sunt insuficiente, de aceea, în paralel cu negocierile privind contractul de bază, întreprinderea a solicitat de la „Gazprom" majorarea volumelor de gaze pentru luna octombrie (în momentul pregătirii acestui articol, nu au fost oferite volumele suplimentare de gaze – notă NM). În același timp, contractul a fost prelungit în baza condițiilor din luna septembrie – conform prețurilor spot.
1 octombrie. Tarifele la gaze pentru consumatori au fost înghețate pentru o lună.
Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat despre o situație fără precedent pe piața mondială a gazelor, care a provocat creșterea până la 790 de dolari a prețului de achiziție a gazelor rusești pentru Moldova în luna octombrie. Însă până la sfârșitul lunii octombrie, tariful pentru consumatori nu va fi modificat. Autoritățile elaborează un plan de compensare a creșterii tarifelor pentru locuitorii țării cu venituri mici. Negocierile privind termenele mult mai mari de acțiune și condițiile de preț ale contractului cu „Gazprom" continuă.
6 octombrie. Consumul de gaze depășește volumul achizițiilor.
Pentru luna octombrie, au fost contractate 53,8 milioane de metri cubi de gaze pentru consumatorii din dreapta Nistrului, sau 67% din necesarul de 80 milioane de metri cubi. Și de la 1 octombrie, consumul zilnic de facto de gaze naturale în țara noastră a început să depășească volumul furnizat de „Gazprom". Insuficiența de gaze naturale importate este acoperită din rezervele de gaze ale gazoductelor magistrale ale Moldovei. Rezervarea unor capacități suplimentare, planificată pentru 20 septembrie printr-o licitație pe platforma RBP (Regional Booking Platform), nu a avut loc. Scade presiunea în sistemul de transportare a gazelor din țară, iar „Moldovagaz" cere consumatorilor să economisească consumul de gaze.
7-8 octombrie. Plecarea la Forumul Gazelor Naturale, fără rezultate.
O delegație a Moldovei pleacă la Sankt-Petersburg pentru a participa la Forumul Gazelor Naturale. Au fost preconizate negocieri cu președintele „Gazprom", Alexei Miller, însă întrevederea n-a avut loc. La discuțiile cu partea moldovenească a participat Elena Burmistrova, directorul general al „Gazprom-export" și președintele Consiliului de Observatori al „Moldovagaz". Vicepremierul Andrei Spânu recunoaște că negocierile sunt dificile și că nu s-a ajuns la un consens. Îndeamnă la calm: aprovizionarea cu energie electrică nu va înceta, se pregătește un plan de susținere a populației.
13 octombrie. Planuri – semnarea contractului cu „Gazprom" până la sfârșitul lunii octombrie.
Guvernul aprobă Planul de acțiuni pentru anii 2021-2022. În ce privește problema gazelor naturale, este stabilit scopul: să fie semnat contractul cu „Gazprom" în condiții mai avantajoase pentru Moldova. La fel, este planificată elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unor instalații subterane de depozitare a gazelor.
14 octombrie. Este instituită stare de alertă pe piața gazelor naturale.
La nivelul autorităților centrale și locale, dar și al întreprinderilor energetice ale țării, se întreprind măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației în sectorul energetic. Autoritățile se ghidează după Regulamentul privind situațiile excepționale pe piața gazelor naturale.
16 octombrie. Economisim gazele naturale?
„Moldovagaz" reamintește despre regulile de economisire a resurselor energetice și de eficiență energetică. Oferă recomandări prețioase consumatorilor casnici și non-casnici privind reducerea consumului de gaze. „Transautogaz" sistează temporar activitatea a trei stații de alimentare cu gaze – la Bălți și în satele Țarigrad și Seliște, apoi și a altor două stații din Comrat și Hâncești. Cea mai mare fabrică de zahăr din țara noastră trece la păcură, rezervele căreia vor fi suficiente până la sfârșitul lunii octombrie. Este limitat volumul consumat zilnic pentru întreprinderile industriale.
18-19 octombrie. În căutarea alternativelor.
Autoritățile Moldovei discută despre un parteneriat pe termen lung cu Polonia în privința aprovizionării cu gaze naturale. Vicepremierul Andrei Spânu a avut o întrevedere cu demnitari de nivel înalt și cu administrațiile companiilor PGNiG și GAZ-SYSTEM pentru a discuta despre posibilitățile de livrare a gazelor în cantități mai mici, pentru a depăși criza din Moldova, precum și perspectivele privind cooperarea pe termen lung.
20 octombrie. Negocieri la nivelul ambelor maluri ale Nistrului.
Prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița și liderul administrației din Transnistria, Vadim Krasnoselski discută despre securitatea energetică. Krasnoselski a dat asigurări că Centrala termoelectrică de la Cuciurgan își va onora toate angajamentele contractuale privind livrările ulterioare de energie electrică pe malul drept al Nistrului. Se discută scenarii alternative pentru populație și afaceri referitoare la livările de gaze, achiziția de păcură și alte tipuri de carburanți.
21 octombrie. Nici „ieșirea" politică nu a funcționat.
O delegație a Moldovei, din componența căreia fac parte vicepremierul pentru reintegrare Vladislav Kulminski, secretarul de stat al MAEIE Ruslan Bolboceanu și președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz" Vadim Ceban, participă la negocierile de două zile de la Moscova în privința unui nou contract de livrare în țara noastră a gazelor naturale rusești. Și iarăși – fără vreun rezultat. Propunerea „Gazprom"-ului nu corespunde intereselor cetățenilor Moldovei.
22 octombrie. Moldova instituie stare de urgență din cauza crizei energetice.
A fost nevoie de opt ore pentru a anunța legal stare de urgență. Decizia parlamentului a fost publicată în aceeași zi în „Monitorul Oficial". De ce a fost instituită stare de urgență numai în sectorul energetic? Răspuns: pentru a avea mai multe instrumente și pârghii legale pentru gestionarea situației. Ar putea fi alocate fonduri din buget pentru achiziționarea gazelor din surse alternative; vor putea fi luate decizii privind achizițiile, transportarea și distribuția gazelor în toată țara; pot fi luate măsuri urgente în baza unor proceduri simplificate etc.
23 octombrie. „Gazprom" este împuternicit să declare...
„Gazprom" a condiționat livrarea gazelor în Moldova în luna noiembrie prin achitarea datoriei pentru gazele furnizate în lunile septembrie și octombrie. Serghei Kuprianov, reprezentantul oficial al companiei, a mai declarat că „Gazprom" va sista livrările de gaze către Moldova dacă țara noastră nu va plăti integral datoria și nu va prelungi contractul începând cu 1 decembrie. Potrivit afirmațiilor acestuia, autoritățile Moldovei nu doresc să recunoască datoria „Moldovagaz" care s-a acumulat față de „Gazprom". Este vorba despre datoria de 433 milioane de dolari, iar luând în calcul și întârzierea plăților – 709 milioane de dolari.
25 octombrie. Prima achiziție de gaze din surse alternative.
Moldova a efectuat prima achiziție de gaze din surse alternative după organizarea unei licitații la care au participat șapte companii. Astfel, ÎS „Energocom" a încheiat un contract cu compania PGNiG din Polonia privind achiziția unui lot de probă în volum de 1 milion de metri cubi. Aceste gaze vor fi utilizate pentru a echilibra presiunea din rețea. Ce fel de gaze sunt acestea și la ce preț au fost achiziționate de la polonezi – este taină comercială.
27 octombrie. A fost stabilită o nouă rundă de negocieri cu „Gazprom".
O delegație a Moldovei pleacă din nou la Sankt-Petersburg, la negocieri cu președintele „Gazprom", Alexei Miller. Autoritățile Moldovei sunt dispuse să achiziționeze gaze la prețuri corelate cu cele spot sau în baza unei formule hibrid, dar în condițiile pe care „Gazprom" le propune altor țări. Și acceptă să rezolve problema privind datoriile istorice ale malului drept, dar numai după efectuarea unui audit independent la „Moldovagaz".
To be continued...
Cronologie întocmită de Olga Mateeva
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: