Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitarea gazului rusesc
Full Article 3 minutes read

Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitarea gazului rusesc

Naftogaz din Ucraina nu va continua tranzitul gazelor rusești după expirarea contractului, în 2024. Anunțul a fost făcut de șeful consiliului de administrație al Naftogaz Alexei Cernîșov, relatează Ekonomiceskaea Pravda. 

Șeful Naftogaz a declarat că Ucraina este pregătită să renunțe la tranzitul gazelor, mai ales din cauza faptului că Federația Rusă nu-și îndeplinește cerințele contractului.

El a adăugat că Ucraina continuă tranzitul doar pentru a-și sprijini colegii europeni.

„Nu există alte motive, dar nu putem lipsi astăzi unele țări din UE, care de altfel sunt partenerii noștri, de oportunitatea de a primi combustibil albastru și de a se pregăti pentru iarnă”, a menționat Cernîșov.  

Șeful Naftogaz a mai spus că UE intenționează să se dezică complet de consumul de gaz rusesc până în 2027, de aceea nu insistă asupra continuării tranzitului ucrainean.

***

Precizăm că, în pofida războiului, gazul rusesc continuă să tranziteze prin Ucraina către Europa în cadrul actualului contract pe cinci ani, semnat la sfârșitul anului 2019.

Recent, ministrul ucrainean al Energiei Gherman Galușcenko declara că Ucraina nu va negocia o prelungire a contractului de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră la sfârșitul anului 2024.

Iar adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Galuzin susținea că Ucraina va „dăuna” serios Uniunii Europene dacă nu va prelungi acordul de tranzit de gaze cu Moscova. Galuzin mai spunea că, în prezent, Gazprom livrează gaze naturale țărilor europene prin Ucraina, în conformitate cu un acord încheiat cu Naftohaz la 30 decembrie 2019, care prevede utilizarea sistemului ucrainean de transport de gaze pentru tranzitul de gaze până în 2024 inclusiv.

De menționat că gazul rusesc, care tranzitează Ucraina, ajunge și în Republica Moldova, mai exact, în regiunea transnistreană. Expertul în energetică Sergiu Tofilat a declarat pentru Europa Liberă că, la modul tehnic, dacă malul stâng al Nistrului ar rămâne fără gaze din Rusia, Chișinăul ar putea livra și în continuare gaze rusești spre Transnistria prin „Fluxul turcesc”, la care țara noastră se poate conecta în 2025.

Autoritățile constituționale de la Chișinău pot renunța la această idee și pot rezilia contractul cu Gazprom, a spus Tofilat, însă asta ar provoca o criză umanitară în regiunea transnistreană și ar crea probleme pentru dreapta Nistrului.

Chiar dacă R. Moldova nu mai depinde de gazele rusești, malul drept depinde în totalitate de rețelele electrice din stânga Nistrului și importă aproximativ 80% din curentul consumat de la Centrala de la Cuciurgan, din regiunea nerecunoscută.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: