Ucraina va utiliza 17 miliarde de grivne, confiscate de la băncile rusești, pentru reconstrucția infrastructurii
Full Article 2 minutes read

Ucraina va utiliza 17 miliarde de grivne, confiscate de la băncile rusești, pentru reconstrucția infrastructurii

Guvernul Ucrainei va aloca 17 miliarde de grivne (peste 436 mln de euro) confiscate de la băncile rusești pentru reconstrucția țării, transmite, pe 4 ianuarie, hromadske. Premierul Denis Șmîgal a declarat că banii vor fi folosiți prioritar pentru reparația locuințelor ucrainenilor, distruse în urma agresiunii rusești. 

În viitorul apropiat ne așteptăm să începem reconstrucția folosind fondurile confiscate de la băncile rusești – există deja 17 miliarde de grivne într-un cont special în acest scop. Prima prioritate sunt locuințele distruse ale oamenilor”, a subliniat prim-ministrul ucrainean. 

Totodată, în bugetul de stat al Ucrainei pentru 2023 sunt prevăzute 35,5 miliarde de grivne pentru Fondul de lichidare a consecințelor agresiunii armate. Banii vor fi utilizați pentru construirea și repararea clădirilor publice, a instalațiilor de infrastructură critică și pentru a oferi locuințe persoanelor strămutate.

În 2023, potrivit premierului, Guvernul va continua cele mai eficiente programe pentru a ajuta sectorul privat. Acestea sunt împrumuturi cu dobândă redusă de 5-7-9%, granturi în cadrul proiectului eWork, sprijin de stat pentru industria prelucrătoare ucraineană și pentru producătorii interni în general. Pentru a stimula sectorul construcțiilor va fi activat un program de creditare ipotecară la prețuri accesibile.

Pe plan intern, prioritatea este de a crea cele mai favorabile condiții pentru investiții. În special, facilitarea pregătirii și punerii în aplicare a proiectelor de parteneriat public-privat”, a adăugat Șmîgal.

În luna mai 2022, Rada Supremă a susținut un proiect de lege pentru aprobarea unui decret prezidențial privind confiscarea obligatorie în Ucraina a activelor Rusiei și ale rezidenților săi, inclusiv a două bănci. Este vorba de 99,7% din acțiunile Prominvestbank și de toate acțiunile Băncii Internaționale de Rezervă, deținută de Sberbank.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: