UE, cu ochii pe alegeri. Șeful diplomației europene: Moldova și oamenii săi au tot ce le trebuie pentru a învinge
Full Article 2 minutes read

UE, cu ochii pe alegeri. Șeful diplomației europene: Moldova și oamenii săi au tot ce le trebuie pentru a învinge

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană în Moldova, Rusia își intensifică atacurile hibride împotriva democrației și stabilității țării, a avertizat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. Declarațiile sale au fost transmise Parlamentului European de către vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, citate de EUneighbours.

„Obiectivul Moscovei rămâne neschimbat: să saboteze eforturile Moldovei de integrare în Uniunea Europeană și să readucă țara sub influența sa. O parte esențială a acestei strategii este campania de dezinformare a Rusiei, care vizează în special referendumul, încercând să discrediteze politicile guvernului pro-europene prin răspândirea falsurilor privind lipsa de sprijin popular pentru integrarea europeană”, a subliniat Borrell. El a adăugat că Rusia încearcă să exploateze diferențele din societatea moldovenească, să răspândească propagandă în rândul vorbitorilor de limbă rusă și să manipuleze ambițiile regiunilor Transnistria și Găgăuzia împotriva autorităților centrale.

Borrell a reamintit că Uniunea Europeană a crescut semnificativ sprijinul pentru Moldova, pentru a-i întări reziliența. Moldova a fost prima țară care a semnat un Parteneriat pentru Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană.

De asemenea, din 2022, Misiunea de Parteneriat a UE (EUPM) sprijină instituțiile moldovenești în consolidarea rezilienței. În cadrul Facilității Europene pentru Pace (EPF), Uniunea Europeană a alocat 137 de milioane de euro pentru întărirea forțelor armate ale Moldovei din 2021. Mai mult, în 2023, UE a instituit un regim de sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze Moldova, cu două runde de sancțiuni deja adoptate.

În ceea ce privește conflictul transnistrean, Borrell a subliniat că viitorul european al Moldovei „nu poate fi ținut ostatic de conflictul nerezolvat”.

„Deși aderarea la Uniunea Europeană și soluționarea conflictului sunt procese distincte, toate eforturile trebuie direcționate pentru a ne asigura că întreaga populație a Moldovei, inclusiv cea din regiunea transnistreană, beneficiază pe deplin de integrarea europeană”, a adăugat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: