UE oferă Moldovei un grant de 60 mln EUR pentru gestionarea crizei energetice. Acordul de finanțare a fost semnat la Bruxelles
Full Article 2 minutes read

UE oferă Moldovei un grant de 60 mln EUR pentru gestionarea crizei energetice. Acordul de finanțare a fost semnat la Bruxelles

Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene 60 mln EUR pentru gestionarea crizei energetice. Acordul de finanțare a fost semnat de vicepremierul Nicu Popescu și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, la Bruxelles. Anunțul a fost făcut pe 15 decembrie, de șefa statului Maia Sandu. Asistența este nerambursabilă și va intra în bugetul statului până la sfârșitul acestui an.

„Sprijinul UE ne va ajuta să reducem cheltuielile pentru încălzire pentru persoanele cu venituri mici și să consolidăm securitatea energetică.Este încă un gest de solidaritate din partea UE față de cetățenii Republicii Moldova, pentru care suntem recunoscători”, a spus Maia Sandu.

Președinta, care se află în aceste zile la Bruxelles a menționat că s-a revăzut astăzi cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Am asigurat-o că obiectivele noastre rămân neschimbate și urmăresc să facă viața cetățenilor mai bună. Am mulțumit pentru susținerea oferită de UE pe parcursul întregului an, inclusiv pentru Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane euro, pentru ajutorul în lupta cu pandemia de Covid-19 și în gestionarea recentei crize energetice. De asemenea, am discutat despre cooperarea dintre UE și Republica Moldova în anul 2022”, a mai menționat Sandu.

Decizia de finanțare aferentă suportului bugetar „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova” a fost adoptată de către Comisia Europeană la data de 10 decembrie 2021.

Pe 14 decembrie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat, proiectul de Hotărâre cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: